xOrisOria News

«Συμπαράταξη» με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κάλεσμα για τη δημιουργία «ενός ευρύτατου μετώπου», μιας «ευρύτατης συμπαράταξης», όπως χαρακτηριστικά είπε, «προκειμένου να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών η επέλαση της Ακροδεξιάς», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας εντός της εβδομάδας, με το πέρας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις στρατηγικές σκέψεις του πρωθυπουργού, η λέξη–κλειδί της δήλωσης ήταν η «συμπαράταξη». Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει φρένο αυτή τη στιγμή στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι κάτι που δεν τον απασχολεί», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς ο στόχος του δεν είναι να μεγαλώσει το κόμμα του ούτε να «εγγραφούν νέα μέλη». Ο στρατηγικός στόχος του Τσίπρα είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με νέα κόμματα και σχήματα. Εξ ου και η «συμπαράταξη». Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν το σκεπτικό του πρωθυπουργού: «Στόχος δεν είναι ούτε να κεντροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε να συριζοποιηθούν οι κεντρώοι». Ο στόχος «είναι να παραμείνουν και οι μεν και οι δε με τις αρχές και τις αξίες τους και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια προγραμματική σύγκλιση, δημιουργώντας την πολυπόθητη συμμαχία». Η περαιτέρω προσεκτική ανάγνωση της ίδιας δήλωσης του πρωθυπουργού «το λέει» και αυτό. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα πλατύ κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τις οποίες προσδιόρισε ως «κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο». Στην ίδια λογική αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας κομμάτων και συλλογικοτήτων.

Τα επόμενα βήματα

Ο Μάρτιος θα είναι μήνας, ούτως ή άλλως, εξελίξεων στο συγκεκριμένο θέμα, αφού δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Ο πρωθυπουργός για αρχή θα μιλήσει αύριο στην, περίφημη πλέον, εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με τη συμμετοχή του προέδρου των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν. Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, κυρίως λόγω της παραφιλολογίας για τη συμμετοχή ή όχι του κ. Παπανδρέου, αλλά και της εχθρικής στάσης που κράτησε το ΚΙΝΑΛ, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή σε κάτι που επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung, ενός ιδρύματος με μεγάλη επιρροή στη Γερμανία στο πεδίο της κοινωνικής δημοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, κάτι που αποτυπώνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πως η προσπάθεια Τσίπρα πάει να αποκτήσει ρίζες». Θα ακολουθήσουν όμως και άλλα βήματα. Ο κ. Τσίπρας σχεδόν ολόκληρο τον Μάρτιο θα πάρει «επ’ ώμου» το θέμα της συγκρότησης του μετώπου. Και αυτό έχει εξήγηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι με δεδομένο πως η προσπάθεια εκλογικής αντεπίθεσης που σχεδίαζε το Μαξίμου έχει αποτύχει, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται προς μια στρατηγική «ελεγχόμενης ήττας». Δηλαδή, ναι μεν να ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθεί ο ίδιος στον αντίπαλο πόλο. Θεωρείται βέβαιο πως θα μιλήσει για το ίδιο θέμα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχει προσωπικά τετ α τετ με «κόμματα, συλλογικότητες αλλά και πολίτες», όπως είχε πει στη δήλωσή του, που θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο. Στις εθνικές εκλογές ωστόσο η προσπάθεια μπορεί να εκφραστεί και με νέο όνομα, που θα σηματοδοτεί αυτή τη «συμπαράταξη». Μία σκέψη είναι δίπλα στο «ΣΥΡΙΖΑ» να προστεθεί το «προοδευτικό μέτωπο» ή «προοδευτική συμμαχία», που θα αποτυπώνει τα δύο διαφορετικά κομμάτια που «ενώθηκαν».

Τα παραπάνω φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας τα επεξεργάζεται καιρό. Αν ανατρέξει κάποιος στο άρθρο που είχε γράψει στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, δήλωνε θαυμαστής του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε και «συνένωσε τόσες και τόσο ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις και πρόσφερε τόσα στην κοινωνία». Στο ίδιο κείμενο είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε νέο κόμμα. Μιλώντας για «ραντεβού με την Ιστορία», σημείωνε πως «στο ραντεβού αυτό η ιδρυτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα (…) δεν βολεύτηκαν στο πατρικό κόμμα της Ενωσης Κέντρου, αλλά επέλεξαν τον δύσκολο –και για πολλούς από τους παραδοσιακούς ακατανόητο– δρόμο της δημιουργίας νέου κόμματος». Μπορεί η τότε αναφορά να αποκαλύπτει μία ακόμη μύχια σκέψη του πρωθυπουργού για το απώτερο μέλλον;

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post