ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό γερουσιαστή ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στα θέματα της συνάντησης, η οποία όπως επισήμανε «είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».
«Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας η οποία αφορά στο νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Τον Αμερικανό γερουσιαστή συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό νομοσχέδιο οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (των Δημοκρατικών) και Μάρκο Ρούμπιο (των Ρεπουμπλικάνων) προτείνουν, μεταξύ άλλων:
– Ενημέρωση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τον αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και στην κυπριακή ΑΟΖ
– 'Αρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
– Η αμερικανική κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η 'Αγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας
– Τη διάθεση του ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
– Τη διάθεση του ποσού των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)
Ο κ. Μενέντεζ ενδιαφέρθηκε και ενημερώθηκε από τον κ. Αποστολάκη για την ιστορία του αντιτορπιλικού συνοδείας ΑΔΡΙΑΣ που απεικονίζεται χωρίς την πλώρη του σε πίνακα που βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας. Το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ, κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρισκόταν κοντά στην Κάλυμνο με το βρετανικό Α/Τ HURWORTH, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του.
Το HURWORTH στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του ΑΔΡΙΑΣ προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να απολεσθούν 143 άνδρες. Το ΑΔΡΙΑΣ παρά τις ζημιές κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή του Gumucluk (Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες του ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Έπειτα από μικρές επισκευές απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία. Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του κυβερνήτη και του πληρώματος. Με την απελευθέρωση, έφθασε έπειτα από πρόχειρη επισκευή της πλώρης του και αυτό στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου του ιδίου τύπου: ΑΔΡΙΑΣ (D-Ο6), ΑΣΤΙΓΞ, ΚΑΝΑΡΗΣ, ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ΠΙΝΔΟΣ. Η πλήρης επισκευή του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr