ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ραγδαία αποκλιμάκωση σημείωσαν και χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά τις ήπιες τάσεις που επικράτησαν στις αγορές της υπόλοιπης Ευρωζώνης, μία ημέρα μετά το ισχυρό ράλι που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως η επενδυτική διάθεση απέναντι στα ελληνικά assets έχει αλλάξει, προσελκύοντας όλο και περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια. Είναι χαρακτηριστικό πως από την ημέρα της τριπλής κάλπης της 26ης Μαΐου, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι σημειώνουν, σχεδόν καθημερινά, νέα ρεκόρ –μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί λόγω των ανησυχιών γύρω από τις παροχές που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– με αποτέλεσμα το spread των 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να έχει υποχωρήσει κατά 75 μ.β. και στις 279 μ.β. που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2010, πριν δηλαδή «χτυπήσει» η Ελλάδα την πόρτα του ΔΝΤ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,49% με πτώση 3%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε ακόμη πιο ισχυρή βελτίωση, υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης, στο 1,304% με πτώση της τάξης του 5%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το ασταμάτητο αυτό ράλι των ελληνικών τίτλων οφείλεται σε «εσωτερικούς» αλλά και «εξωτερικούς» παράγοντες. Η αγορά πλέον προεξοφλεί την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα, με την έλευση μιας ισχυρής κυβέρνησης φιλικής προς την ανάπτυξη, ξεκλειδώνοντας έτσι τις διαθέσεις των μεγάλων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, ενώ οι επενδυτές αναμένουν νέες εκδόσεις χρέους από το ελληνικό Δημόσιο μετά τις εκλογές. Την ίδια στιγμή, το κλίμα και στο εξωτερικό είναι θετικό. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις εμπορικές διαμάχες, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις Ντράγκι, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα σε πολυετή ή και ιστορικά χαμηλά. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων μεγάλων οικονομιών κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, ακόμη και η Γαλλία αυτή την εβδομάδα, και έτσι το «κυνήγι αποδόσεων» πολλών funds τα οδηγεί στα ομόλογα χωρών με υψηλότερα επιτόκια.
Αν και οι προσδοκίες για επανεκκίνηση του QE της ΕΚΤ δεν… αφορούν (ακόμη) την Ελλάδα, καθώς παραμένει έως και τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» την οποία δεν αναμένεται να… κατακτήσει για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, είναι πιθανόν να ανέβει και αυτή στο τρένο του QE εάν το πρόγραμμα διατηρηθεί ανοικτό για κάποιο διάστημα.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post