«Είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή. Αισθάνομαι ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει δεν είναι η ιδανική λύση, θα ήθελα μια ριζική λύση για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, είναι η βέλτιστη λύση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αρωμα συναίνεσης χαρακτήρισε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αντικείμενο της οποίας ήταν η ψήφος των αποδήμων.
Το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας της Διακομματικής που παρουσιάστηκε χθες, κρίθηκε γενικώς και με κάποιες παρατηρήσεις θετική βάση συζήτησης, αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί τελικώς η αναθεωρητέα διάταξη του καταστατικού χάρτη της χώρας. Ενδεικτικό των εκατέρωθεν διαθέσεων είναι πως όχι μόνο οι εκφρασθείσες παρατηρήσεις για διορθώσεις και φραστικές αλλαγές ήταν ήπιες, αλλά και πως ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα μπορούσε ακόμα και αυτές να τις αποδεχθεί προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση και συναίνεση. Πάντως, την ίδια στιγμή, δύο εκ των «πρωταγωνιστών» –για διαφορετικούς λόγους έκαστο κόμμα– στις σχετικές συζητήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, επισήμαναν πως η τελική τους θέση επί του ζητήματος θα διαμορφωθεί μόλις δουν την κυβερνητική πρόταση για το σχέδιο νόμου που θα εφαρμόζει τη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων.
Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, οι προτάσεις των κομμάτων θα πρέπει να κατατεθούν στην τελική τους μορφή για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις ώς σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου –όπως ειπώθηκε– οι εισηγητές και αγορητές να διαβουλευθούν επ’ αυτών και να διαπιστωθούν πιθανές συγκλίσεις ή οι όποιες αποκλίσεις, πριν από την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής και την ψηφοφορία, προτού το όλο θέμα επιστρέψει στην Ολομέλεια της Βουλής για την κρίσιμη τελική ψηφοφορία.
«Είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή. Αισθάνομαι ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει δεν είναι η ιδανική λύση, θα ήθελα μια ριζική λύση για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, είναι η βέλτιστη λύση» είπε σε παρέμβασή του ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας για υποχωρήσεις που έκανε η κυβερνώσα πλειοψηφία, με στόχο να καταστούν δυνατές η σύγκλιση, η συναίνεση και η συμφωνία.
«Προϋπόθεση της συζήτησης είναι η ειλικρίνεια», είχε πει νωρίτερα ο κ. Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) αμφισβητώντας το κατά πόσον η Ν.Δ. στέκεται με ειλικρινή διάθεση στην όλη συζήτηση. Και αφού εκ νέου παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, υπογράμμισε: «Εννοείτε αυτά που λέτε για συναινέσεις; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να δούμε και τον νόμο. Εδώ θα είμαστε». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας σημείωσε: «Η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί μόλις κατατεθεί η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμιζε: «Αξίζει να γίνουν συμβιβασμοί για να υπάρξει επιτέλους ψήφος στους εκτός Επικρατείας Ελληνες πολίτες».
Σχολιάζοντας, κυρίως την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, ο υπουργός Επικρατείας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είχαμε πνεύμα εξαιρετικά διαβουλευτικό για να βρεθεί σύγκλιση. Ο κ. Κατρούγκαλος αμφισβήτησε την ειλικρίνειά μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της ειλικρίνειας, ότι στην πρόταση ενσωμάτωσα όλες τις δυνατές πιθανότητες που κατεγράφησαν στη Διακομματική. Και τούτο για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ευρύ πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο νομοθέτης μελλοντικά. Να καταστεί ευκολότερη η ρύθμιση στο μέλλον».
Η κατατεθείσα πρόταση, επί της οποίας έγινε χθες εκτενής συζήτηση, αναφέρει: «Μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή ΑΦΜ, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού».
Έντυπηkathimerini.gr