Συντηρεί την ένταση η Τουρκία με νέους χάρτες – Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά την έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου παρουσιάζονται σε χάρτες οι διεκδικήσεις αυτές, δημοσίευμα που φιλοξενείται στο Anadolu περιγράφει τη μεγαλύτερη περιοχή στην οποία η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της και η οποία όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας" και καλύπτει τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Μάλιστα ο αρθρογράφος συμπεριλαμβάνει στο δημοσίευμα και σχετικό χάρτη σημειώνοντας πως «η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε ως «αδύνατο οποιοδήποτε σχέδιο αποκλείει την Τουρκία» και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Παράλληλα, είπε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει κάτι που θα πρέπει να ενοχλεί τα τρίτα μέρη».

«Όταν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συναντήθηκαν και έκαναν διαπραγματεύσεις για ένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρώντας την Τουρκία, κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό», είπε ο Καλίν.

Οι κινήσεις της Αθήνας

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη Λιβύη συζήτησε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Στη διάρκειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι στις 2 Ιανουαρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed και θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ταύτιση των κυβερνήσεων του Εμανουέλ Μακρόν με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολλαπλά επίπεδα, έχει παραγάγει αλληλοκατανοήσεις, ιδιαιτέρως στο σκέλος της ανάγκης για προώθηση μιας πιο ενεργού εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας της Ε.Ε. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί τις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο. Προς το παρόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, γι’ αυτό τον λόγο και η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμη πιο ισχυρές ενδείξεις για τη στενότερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *