Συνωστισμός πολυεθνικών για τις νέες ταυτότητες

Ο διαγωνισμός για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2020.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους πολυεθνικούς ομίλους προσελκύει η επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες και την εν γένει αναβάθμιση των υπηρεσιών ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης. Ο σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός που θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα ενσωματώνει και στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2020 και ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται από την αγορά πως μπορεί να υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ. Αν και η όλη διαδικασία εκτιμάται πως θα χρειαστεί πολύ χρόνο, περισσότερο ίσως από τον στόχο για διανομή νέων ταυτοτήτων το 2021 που έχει υπονοήσει η κυβέρνηση, ήδη οι ενδιαφερόμενες εταιρείες βρίσκονται σε διεργασία επαφών με πιθανούς συνεταίρους, ενώ παρουσιάσεις πραγματοποιούνται ακόμα και σε διπλωματικό πλαίσιο.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Η λίστα των εταιρειών που ειδικεύονται στην έκδοση εγγράφων ασφαλείας, υψηλών προδιαγραφών και προηγμένου ψηφιακού προφίλ –οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ενεργά ενδιαφέρονται για τον ελληνικό διαγωνισμό– είναι μεγάλη. Κατ’ αρχάς περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως, τη γαλλική Idemia, που όμως ο έλεγχος του μετοχικού της κεφαλαίου έχει περάσει σε αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και ειδικότερα στην Advent International. Αλλη μια πολύ μεγάλη γαλλική εταιρεία που αναμένεται να εμφανιστεί είναι η Thales, η οποία εξαγόρασε την ειδικευόμενη στον κλάδο Gemalto. Στην αγορά αυτή είναι και η βρετανική DeLaRue αλλά και η βελγική Pitkit Zetes Smartech, η οποία θα κατέβει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη Space Hellas. Περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα είναι ίσως η Veridos. Η τελευταία είναι κοινοπραξία της γερμανικής Giesecke & Devrient και της επίσης γερμανικής Bundesdruckerei, που είναι το γερμανικό ανάλογο του Νομισματοκοπείου. Η Veridos έχει αγοράσει το 60% της ελληνικής εταιρείας «Ματσούκης Α.Ε.». Μάλιστα, το εν λόγω σχήμα ακούγεται πως μπορεί να περιλάβει και τον ΟΤΕ που ενδιαφέρεται να μπει στην αγορά ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και επικοινωνίας. Αλλη μια γερμανική εταιρεία είναι η Muehlbauer που ειδικεύεται στις εκτυπώσεις ασπρόμαυρου laser, εκτιμάται όμως πως θα είναι εκτός προδιαγραφών διαγωνισμού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει κοινοπρακτικά με άλλο όμιλο.

Μία ακόμα εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων, που είναι μεταξύ των προφανών ενδιαφερομένων είναι η Inform P. Lykos S.A. που από το 2007 ξεκίνησε συνεργασία με την αυστριακή Austria Card και το 2011 εξαγόρασε το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Lykos μάλιστα το 2012 εξαγόρασε και την πλειοψηφία της Albania Digital Printing Solutions αποκτώντας τρίτη μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη.

Στο κάδρο βρίσκεται εσχάτως και η αμερικανική HID Global που έχει όμως ως βασικό μέτοχο τη σουηδική Assa Abloy AB. Φυσικά στον διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχει, μόνη ή κοινοπρακτικά και η ιαπωνική Toppan Printing. Η Toppan είναι αυτή που υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία το 2006 για την έκδοση των ελληνικών διαβατηρίων και λειτουργεί ακόμα σήμερα με παράταση που υπογράφηκε το 2017.

Μία αγορά 40 δισ. δολ.

Οι εκτυπώσεις ασφαλείας, είτε αφορούν έξυπνες κάρτες, ταυτότητες και αλλά έγγραφα ασφαλείας είτε χαρτονομίσματα και άλλες εφαρμογές, αποτελούν μια παγκόσμια αγορά με κύκλο εργασιών που το 2016 έφτασε τα 25 δισ. δολ. και αναμένεται να αγγίξει τα 40 δισ. δολ. έως το 2021 σύμφωνα με την έκθεση «Security Printing Market – Forecasts to 2021» της Research & Markets. Οι αυξανόμενες απειλές όπως η τρομοκρατία και οι προκλήσεις όπως η παράνομη μετανάστευση αλλά και τα άλματα της τεχνολογίας κλιμακώνουν την ανάγκη για ολοένα και ασφαλέστερα έγγραφα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *