xOrisOria News

Σφυροκόπημα από τους θεσμούς για προαπαιτούμενα, κατώτατο μισθό

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βρέθηκε σε δύσκολη θέση στο EWG της περασμένης Πέμπτης, καθώς δέχθηκε τη σκληρή κριτική όλων των παρισταμένων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μέρες του παρελθόντος θύμισε το Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να δεχθεί τα πυρά όλων των παρισταμένων. Η σκληρή κριτική ήταν για μία σειρά από θέματα, από την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, μέχρι και τις πρόσφατες αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θετικός λόγος, πάντως, δεν ακούστηκε από κανέναν θεσμό.

Και ενώ η Ελλάδα είχε καιρό να βρεθεί στη συζήτηση του Euroworking group ειδικά με τόσο αρνητικό τρόπο, ακόμα και ο συνήθης υπερασπιστής της ελληνικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν και αυτή ιδιαίτερα αρνητική και στα τέσσερα θέματα που έθιξε.

Ξεκινώντας από την κατάσταση των τραπεζών, οι «βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μία σωστή αξιολόγηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Κοστέλο. Η βασική πρόταση στην οποία αναφέρθηκαν οι θεσμοί την Πέμπτη το βράδυ ήταν με ποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η έλλειψη αυτού του νομοθετικού πλαισίου «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Κοστέλο. Η πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ήταν «απογοητευτική» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, καθώς «δεν σημειώθηκε πρόοδος σε βασικά τραπεζικά ζητήματα».

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς δεν έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια, ενώ πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη ακόμα και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζουν να είναι προβληματικοί. «Το ποσοστό επιτυχίας είναι μόλις 30%» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Το θέμα, όμως, που ενόχλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση. «Ούτε οι Ελληνες εμπειρογνώμονες δεν είχαν προτείνει τόσο μεγάλη αύξηση ύψους 11%», ανέφερε ο κ. Κοστέλο στη συνεδρίαση, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τόνισε ότι η αύξηση ήταν «απογοητευτική» . Για το ΔΝΤ μια τέτοια αύξηση μισθών δεν λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, καθώς μπορεί να «δίνει ώθηση με την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά στην ουσία η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη θα πληγούν», μία θέση που υποστήριξε και η Ευρ. Επιτροπή.

Οσον αφορά τα 16 προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑΝFA’s και SMP’s), η πρόοδος που έχει γίνει «δεν είναι καλή» καθώς «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα», όπως ανέφερε ο κ. Κοστέλο. Συγκεκριμένα, έγινε ειδική μνεία στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην οποία υπάρχει αντίσταση, παρόλο που η Επιτροπή έχει σκιαγραφήσει ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν. «Η Εγνατία βρίσκεται εκτός στόχων» ήταν η σκληρή εκτίμηση της Ε.Ε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι αντιδράσεις των υπολοίπων κρατών- μελών με τον Γερμανό εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες και η τελική έκθεση προόδου πρέπει να είναι έτοιμη στις 27 Φεβρουαρίου. Για να εγκριθεί η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ χρειάζεται σύμφωνη απόφαση από μερικά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ένα από αυτά είναι η Γερμανία. «Η έκθεση έχει πολλά κενά αυτή τη στιγμή που πρέπει να συμφωνηθούν. Η συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της (γερμανικής Βουλής) θα είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην πάρει την έγκριση της εκταμίευσης.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος κάλεσε θεσμούς και Ελληνες να κάνουν «το μέγιστο έτσι ώστε να γίνει μια θετική έκθεση», ενώ ανέφερε ότι για την απόφαση της αύξησης των μισθών, αν και δεν χρειαζόταν η έγκριση των θεσμών για κάτι τέτοιο, επηρεάζει την παραγωγικότητα της χώρας. Ο Σλοβένος εκπρόσωπος ήταν πολύ κριτικός όσον αφορά τα τραπεζικά της χώρας, τονίζοντας ότι είναι «απογοητευμένος» και ότι πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι άμεσα.

Ο κ. Χουλιαράκης προσπάθησε να απαντήσει δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι όλα θα ολοκληρωθούν έγκαιρα. Για τον νόμο Κατσέλη είπε πως πράγματι καθυστέρησε το νέο πλαίσιο, αλλά θα έχει ψηφιστεί στις 26 Φεβρουαρίου. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως υπάρχουν διαφορές στα δεδομένα που έχει η κάθε πλευρά «και θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση σε συνεργασία με την Κομισιόν», ενώ σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ζήτησε να «μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Από τα 6,5 δισ. μειώθηκαν σε 1,3-1,4 δισ. ευρώ. Είναι περιπτώσεις που δεν μπορούν εύκολα να επιλυθούν».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post