Σχέδια για επαναχρησιμοποιούμενη επανδρωμένη σεληνάκατο από τη Lockheed Martin
Lockheed Martin
Δείτε ακόμα
- Νέες συσκευές Surface και νέο update των Windows 10 από τη Microsoft 03/10 17:25
- MASCOT: Νέα «απόβαση» στον αστεροειδή Ryugu από το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 03/10 17:29
- Κανονικά η λειτουργία του Instagram, αφού «έπεσε» προσωρινά σε όλο τον κόσμο 03/10 16:10
Το concept της Lockheed Martin για μια επανδρωμένη, επαναχρησιμοποιούμενη σεληνάκατο παρουσίασαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο του International Astronautical Congress, ειδικοί της εταιρείας- υπογραμμίζοντας πώς τα συγκεκριμένα σχέδια συνάδουν με τους σχεδιασμούς της NASA για τον σταθμό Gateway στη Σελήνη και τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.
Η εν λόγω σεληνάκατος θα είναι ένα μονού επιπέδου, πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ενσωματώνει αποδεδειγμένα αξιόπιστες τεχνολογίες και συστήματα από το διαστημόπλοιο Orion της NASA. Στην αρχική «έκδοσή» του, θα έχει τετραμελές πλήρωμα και φορτίο σχεδόν ενός τόνου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί για διάστημα δύο εβδομάδων στην επιφάνεια της Σελήνης πριν επιστρέψει στον σταθμό Gateway, χωρίς να απαιτείται ανεφοδιασμός με καύσιμα.
«Η NASA ζήτησε από τη βιομηχανία καινοτόμες και νέες προσεγγίσεις, για να προωθήσει τον στόχο της Αμερικής για επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη και την εδραίωση μιας βιώσιμης, διαρκούς παρουσίας εκεί» είπε η Λίζα Κάλαχαν, αντιπρόεδρος και general manager Commercial Civil Space στη Lockheed Martin Space. «Αυτό είναι ένα concept που εκμεταλλεύεται πλήρως τόσο το Gateway και τις υπάρχουσες τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας πολύπλευρης, ισχυρής ακάτου, που μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα και οικονομικά. Η άκατος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας βάσης στην επιφάνεια, για την παράδοση επιστημονικών ή εμπορικών φορτίων, και την πραγματοποίηση εξερευνήσεων στη Σελήνη».
Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, η τροχιά του Gateway θα παρέχει στην άκατο πρόσβαση σε όλη τη Σελήνη- και από τη στιγμή που θα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που «ανοίγουν» γίνονται εύκολα αντιληπτές, καθώς το σκάφος θα μπορεί να πηγαίνει σε αποστολή και μετά να επιστρέφει στον σταθμό, όπου θα ανεφοδιάζεται με καύσιμα, θα συντηρείται και θα προετοιμάζεται για μια νέα αποστολή.
«Το Gateway είναι κλειδί για την πλήρη, συχνή και γρήγορη επαναχρησιμοποίηση της ακάτου» είπε ο Τιμ Σίτσαν, space exploration architech της Lockheed Martin Space, που παρουσίασε το συγκεκριμένο concept στην IAC. «Επειδή δεν χρειάζεται να υφίσταται την καταπόνηση της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης, μπορεί να πετάξει πολλές φορές χωρίς να απαιτείται σημαντική και ακριβή συντήρηση».
Η εταιρεία υπογραμμίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των επενδύσεων και τεχνολογιών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο διαστημόπλοιο Orion για να μειωθούν τα κόστη και η πολυπλοκότητα του όλου προγράμματος ανάπτυξης- τονίζοντας παράλληλα πως τα «μαθήματα» που θα προέκυπταν από ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για ένα μελλοντικό επανδρωμένο σκάφος τέτοιου τύπου για προσεδάφιση στον Άρη.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr