Συνολικά, οι εκκρεμότητες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200.000 αιτήσεις.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τρόπους επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αναζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα ληξιπρόθεσμα μειώνονται, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αιτήσεις σε αναμονή ενδέχεται να ξεπερνούν τις 200.000. Στο σχέδιο νόμου με τις 120 δόσεις, που τελικά αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μετά το Πάσχα, θα περιληφθεί διάταξη που προβλέπει την προκαταβολή μέρους από το ποσό που αντιστοιχεί στην εφάπαξ παροχή που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
Τη διάταξη «φωτογράφισε» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Σε ερώτηση για τις εκκρεμότητες, ο υφυπουργός δήλωσε πως εξετάζονται λύσεις στο πρόβλημα ώστε να δίνεται ένα μεγάλο μέρος –π.χ. το 80%– ως προσωρινή παροχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η προπληρωμή αφορά τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις.
Συνολικά, οι εκκρεμότητες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200.000 αιτήσεις. Μόνο στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανάπτυξης του φορέα, με ημερομηνία 5/4/2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων την 31η Μαρτίου 2019, ήταν 97.337. Σε αυτές δεν υπολογίζονται μάλιστα οι εκκρεμότητες του Δημοσίου (πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).
Στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως προκύπτει από την εισήγηση του ΕΦΚΑ για την παράταση της λειτουργίας των κλιμακίων επίσπευσης στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος 2019, εκκρεμούν τουλάχιστον 96.042 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο στον τομέα των εφάπαξ, που σχεδιάζεται η προπληρωμή του 80%, σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 25.000 αιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι με έγγραφό της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προέβη σε αλλαγή και στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης για τους μισθωτούς που έχουν χάσει τα ένσημά τους, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων.
Η διαδικασία αφορά τις περιπτώσεις αυτές που τα ένσημα χάθηκαν πριν από το 2002, καθώς από το 2002 και μετά τα ένσημα των μισθωτών είναι μηχανογραφημένα.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Πετρόπουλος στη συνέντευξή του χθες σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς την εφορία, ενδέχεται να έρθουν μαζί, μετά το Πάσχα, «αν δεν προλάβουμε να τα φέρουμε νωρίτερα, λόγω του πυκνού νομοθετικού έργου στη Βουλή».
Αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, αποκάλυψε πως καμία σύνταξη χηρείας δεν θα περικοπεί λόγω ηλικιακού ορίου, καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου όπως τους προηγούμενους μήνες, παρότι δηλαδή δεν θα έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη. Αντίθετα, το ποσοστό της δικαιούμενης παροχής από 50% σε 70% της σύνταξης του θανόντος, θα καταβληθεί από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης από το 2020, ο κ. Πετρόπουλος παρέπεμψε στον πρωθυπουργό και στα όσα είπε στις οργανώσεις των συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στην υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνει μείωση του αφορολογήτου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο, όπως υποστήριξε, «στηρίζει και η Κομισιόν μέσω του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ». «Το ίδιο λέγαμε και για τις συντάξεις και δεν περικόπηκαν», κατέληξε ο υφυπουργός.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr