• Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη διάσπαση της σκέψης, επηρεάζοντας παράλληλα… την ομιλία, την αντίληψη και την αυτοαντίληψη.
• Οι αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι γενετικοί παράγοντες, το περιβάλλον κατά την νεαρή ηλικία καθώς και ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «ενεργοποιήσει» τη νόσο ή να την επιδεινώσει.
• Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι τα ψυχωτικά επεισόδια, το άκουσμα φωνών, οι παραισθήσεις, η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, η σταθερή εξασθένηση προσαρμοστικότητας και οι παραληρηματικές εκδηλώσεις.
• Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται συνήθως κατά το τέλος της εφηβικής ηλικίας ή στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης.
• Σήμερα υπάρχουν προηγμένες θεραπείες για τη σχιζοφρένεια, μέσω εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής και πολλοί σχιζοφρενείς έχουν καταφέρει με τη βοήθεια της επιστήμης να αντιμετωπίσουν τη νόσο και να ζουν ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Ωστόσο, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην καθημερινή ζωή πολλοί ασθενείς στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται.
• Ο όρος «σχιζοφρένεια» πρωτοεισήχθηκε στην ιατρική ορολογία από τον Ελβετό ψυχίατρο Bleuler το 1908.
• Αν και δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 1% (ποσοστό όχι μικρο για μια τόσο σοβαρή ασθένεια) του πληθυσμού πάσχει από σχιζοφρένεια στην Ελλάδα, ενώ πολύ συχνό είναι το φαινόμενο να μην έχει διαγνωσθεί η ασθένεια. Γι’ αυτό και οι ψυχίατροι συστήνουν στις οικογένειες και τα κοντινά πρόσωπα των ατόμων που τυχόν εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα να επισκέπτονται έναν ειδικό και να μη φοβούνται το στιγματισμό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος όπως επισημαίνουν ώστε να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να έχουν μια ποιοτικότερη ζωή.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αφιερωμένη στη Σχιζοφρένεια
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Κάθε χρόνο, ορίζεται και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH), το οποίο για τη φετινή χρονιά, είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».
Use Facebook to Comment on this Post