Διαδικασία για την αξιοποίηση τετρακοσίων εξήντα ενός (461) μεγάλων και μικρότερων ακινήτων ιδιοκτησίας του ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται γνωστά περιουσιακά στοιχεία όπως η Βαρβάκειος Αγορά και η Κεντρική Αγορά της Αθήνας, ο υπόγειος σταθμός στάθμευσης αυτοκινήτων στην Κλαυθμώνος, αδιευκρίνιστου αριθμού και ταυτότητας ακίνητα στον Εθνικό Κήπο, μεγάλα οικόπεδα σε αρτηρίες όπως στη λεωφόρος Ποσειδώνος και στην Ιερά Οδό και εκατοντάδες μικρότερα και μεγαλύτερα διαμερίσματα, γραφεία και οικόπεδα, όχι μόνον εντός των ορίων του δήμου αλλά και σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κηφισιά και το Παλαιό Φάληρο, πολυώροφα κτίρια τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες αλλά και ακίνητα που είχε δωρίσει στον δήμο ο όμιλος Βωβού, στο πλαίσιο της συνεννόησης για την επένδυση στο εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.
Για τον σκοπό αυτό ο δήμος προκήρυξε διαγωνισμό με αντικείμενο την επιλογή συμβούλου για την αξιοποίηση της περιουσίας του, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών μεθαύριο Σάββατο το μεσημέρι (26/1/2019).
Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 7,646 εκατ., έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα του κλάδου των ακινήτων και ορισμένα μικρότερα σχήματα επιδιώκουν να συγκροτήσουν συμπράξεις για να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση. Να σημειωθεί πως στόχος του διαγωνισμού είναι να διαπιστωθεί ποια από τα 461 ακίνητα είναι πιο αξιόλογα αλλά και ώριμα προς αξιοποίηση και να ετοιμαστούν διαγωνισμοί κατ’ αρχήν για τρία από αυτά. Ως αντικείμενο της σύμβασης αναφέρεται η «παροχή υπηρεσιών για την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων στην πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση, κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της περιουσίας του δήμου, εκπόνηση αναλυτικών στρατηγικών σχεδίων για τρία ακίνητα του δήμου, με δυνατότητα για υπηρεσίες αναλυτικών στρατηγικών σχεδίων σε καθεστώς επιτάχυνσης». Η διάρκεια του έργου έχει προσδιοριστεί στα τρία έτη.
Στο τεύχος δημοπράτησης επισημαίνεται πως ο δήμος κατέχει «σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων». Οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχει ο δήμος είναι οι ακόλουθες: καταστήματα, διαμερίσματα, διατηρητέα κτίρια, οικόπεδα και πάρκινγκ. Η δημοτική αρχή παραδέχεται πως «πρόκειται για ακίνητα τα οποία είτε είναι μη αξιοποιήσιμα είτε αξιοποιούνται (παλαιές μισθώσεις) αλλά είναι υποτιμημένα αναφορικά με την απόδοσή τους».
Το σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να δημιουργήσει υπεραξίες και να προσδώσει ποιότητα στο χαρτοφυλάκιό του», όπως «πωλήσεις ακινήτων, παραχωρήσεις ακινήτων (π.χ. κοινωφελή ιδρύματα), αλλαγή χρήσεων, ανακαίνιση και συντήρηση υπαρχόντων κτιρίων, νέες κατασκευές και ενδεχόμενες εξαγορές κτιρίων ή γης».
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post