Σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας από το Ιράν

Σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας από το Ιράν

REUTERS/TASNIM NEWS AGENCY

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, ενέταξε σε υπηρεσία στο δίκτυο αεράμυνας της χώρας ένα σύστημα μακράς εμβέλειας το οποίο αναπτύχθηκε εγχωρίως, στο πλαίσιο τελετής στην Τεχεράνη.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, η παρουσίαση του νέου συστήματος, Bavar-373, έλαβε χώρα την Τρίτη εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει το Bavar («πιστεύω» στα Φαρσί) το πρώτο μακράς εμβέλειας αντιπυραυλικό σύστημα που παράγεται από το Ιράν.Η παραγωγή του είχε αρχίσει λόγω των προβλημάτων στην παράδοση ρωσικών πυραύλων S-300 το 2010, λόγω διεθνών πιέσεων (ωστόσο εν τέλει εντάχθηκαν σε υπηρεσία, μετά από χρόνια καθυστερήσεων).

Μιλώντας στην τελετή, ο Ρουχανί είπε ότι το σύστημα ήταν «καλύτερο από τους S-300, και πιο κοντά στους S-400». Με εμβέλεια άνω των 200 χλμ, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA ανέφερε πως το Bavar-373 είναι καταλληλότερο για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Όπως αναφέρει το RT, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς Patriot και ότι έχει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων σε ύψος 27 χλμ- κάτι που το καθιστά ικανό για να αντιμετωπίζει επανδρωμένα αεροπλάνα, drones αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους.

Εδώ και αρκετά χρόνια το Ιράν έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καταστεί αυτάρκες ως προς τους εξοπλισμούς του, αναπτύσσοντας τη δική του αμυντική βιομηχανία: Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα αποκάλυψε και το σύστημα αεράμυνας Khordad 15, επίσης εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο μεγάλο μέρος των εξοπλισμών αυτών βασίζονται σε παλαιότερων γενεών δυτικά όπλα. Οι παρουσιάσεις των ιρανικών συστημάτων κατά κανόνα συνοδεύονται από ισχυρισμούς περί των δυνατοτήτων τους που συχνά κρίνονται εσκεμμένα υπερβολικοί από τον ειδικό Τύπο. Ωστόσο το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα (στο οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δώσει ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση) έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη Δύση.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *