Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται πλέον στα 2.506 και κανέναν νέο θάνατο ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι ενώ ανέφερε ότι καλύτερα να γίνει τώρα η άρση παρά το Φθινόπωρο.
Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο δε καταγράφηκε κανένας θάνατος με αποτέλεσμα οι νεκροί να παραμένουν στους 130.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα 2.506 κρούσματα τα 578 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.174 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας, έκανε αναφορά και στην κλινική στα νότια προάστια, που έλαβε μέτρα μετά το κρούσμα κορονοϊού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση.
Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στα Δικαστήρια, όπως μάσκες και αντισηπτικά.
Σε σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού, υπογράμμισε πως γίνονται με βραδείς ρυθμούς σε σχέση με τη γρίπη, στοιχείο το οποίο είναι θετικό για την μακροχρόνια προστασία από το εμβόλιο, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά και στη συζήτηση που γίνεται για την άρση των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι για πάντα.
Πρόσθεσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε για να αποφασίσει για τις τελικές της προτάσεις ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων.
Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.
Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;
Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος». Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες»;
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για ετοιμότητα της χώρας να περάσει στην επόμενη φάση.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, και ξεκαθάρισε πως.. κανείς δεν πρέπει να κάνει σχέδια για εκδρομούλες την Πρωτομαγιά.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων και σε πολλές περιοχές μεγάλη κίνηση, κάτι στο οποίο όπως είπε έπαιξε ρόλο και ο καλός καιρός.
Υπενθύμισε όμως πως τα μέτρα ισχύουν και τα πρόστιμα επίσης, και πως θα πρέπει να τηρηθούν για να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη φάση, δηλαδή στην χαλάρωση αυτών.
“Μπορεί όσο περνάει ο καιρός να είναι πιο δύσκολο να μείνουμε σπίτι, ωστόσο δεν πρέπει η ανυπομονησία και η κούραση να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ανέφερε επίσης πως από την Δευτέρα θα μπορεί να γίνεται μετακίνηση προς δικαστήρια και Ειρηνοδικεία με τον κωδικό “Β2”, δηλαδή αυτόν για τις τράπεζες.
Use Facebook to Comment on this Post