Ψηφίστηκε, χθες, από τη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εν μέσω κλίματος ιδιαίτερης έντασης λόγω των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση με την κατάθεση δύο σημαντικών τροπολογιών λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η εθνική αντιπροσωπεία κατά πλειοψηφία ενέκρινε χθες το απόγευμα τη διάταξη για την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, μέσω της κατάργησης του ασύλου παρανομίας και βίας στα ΑΕΙ. «Διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο. Η θέση μας είναι ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών», είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. «Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών», πρόσθεσε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφισθείσας ρύθμισης.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία σημαδεύτηκε με αρνητικό τρόπο από ένα παράπλευρο ζήτημα που χαρακτηρίστηκε ως κατ’ εξοχήν δείγμα ατυχών χειρισμών: με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, ελάχιστη ώρα πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, κατατέθηκαν προς ψήφιση δύo τροπολογίες: για το πλαφόν στις συντάξεις και τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκρηκτικές αντιδράσεις και, τελικώς, την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, μάλιστα, που είχε ζητήσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ για το περί το άσυλο άρθρο του πολυνομοσχεδίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΜέΡΑ25 δεν βρίσκονταν στην αίθουσα, επιμένοντας στη στάση αποχής. «Αν επιστρέφαμε, θα νομιμοποιούσαμε το σύνολο της διαδικασίας, άρα και την ψήφιση των τροπολογιών», σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι, τη διάταξη για τα ΑΕΙ ψήφισαν η Ν.Δ. και η Ελληνική Λύση, «παρών» δήλωσε το ΚΙΝΑΛ –που είχε νωρίτερα δει να απορρίπτεται από την κυβέρνηση πρότασή του για φραστικές αλλαγές που θα δημιουργούσαν έδαφος επίτευξης συγκλίσεων–, ενώ καταψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από το πρωί η συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας εξελισσόταν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τους τόνους να ανεβαίνουν και κατά τη νέα μετωπική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα – τόσο για το άσυλο όσο και για άλλα κεντρικά θέματα, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΥΠ. Ωστόσο, η έκρηξη θα ερχόταν αργότερα: ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί η ώρα διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας και άπαντες προετοιμάζονταν για το «κλείσιμο», ανακοινώθηκε η κατάθεση των δύο τροπολογιών με τον επισπεύδοντα υπουργό Γ. Βρούτση να ζητεί να τις παρουσιάσει και να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτών.
Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, για να ακολουθήσει σε ίδιους τόνους και ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Για κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό» έκανε λόγο ο κ. Γ. Βαρουφάκης. «Γίνατε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ). Για απαράδεκτη διαδικασία μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο κ. Κυρ. Βελόπουλος.
Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αποχωρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και εν μέσω προσπαθειών του προεδρεύοντος Χαρ. Αθανασίου να αιτιολογήσει ως εντός πλαισίου και αποδεκτή την κατάθεση και συζήτηση των τροπολογιών, ο κ. Βρούτσης έλαβε τον λόγο για να επιχειρηματολογήσει τόσο για το περιεχόμενο των τροπολογιών όσο και για την επιλογή του να επιδιώξει την ψήφισή τους με αυτές τις εσπευσμένες διαδικασίες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε στο τέλος, όταν η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών είπε ότι κάνει αποδεκτές και δύο βουλευτικές τροπολογίες: η πρώτη του βουλευτή της Ν.Δ. Αθ. Πλεύρη που αφορά ζητήματα του Τμήματος Μητρώου Οικονομικών Φορέων, Επιτελικής Πληροφόρησης, Στατιστικών και Απολογιστικών Στοιχείων. Η δεύτερη του βουλευτή Κ. Κατσαφάδου, μέσω της οποίας αναβάλλεται η κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων «σε αρκετές περιπτώσεις αναψυχής ή τουρισμού» έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post