Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Σοβιετική Ένωση προχώρησαν…
σε πειράματα που σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε.
Έτσι, Σοβιετικοί επιστήμονες πειραματίστηκαν αρκετά τις δεκαετίες πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ανάνηψη ζώων που είχαν πεθάνει πριν από λίγο.
Ένα ανατριχιαστικό βίντεο της Σοβιετικής Υπηρεσίας Κινηματογράφου, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 1940, δείχνει ερευνητές να προσαρμόζουν το κεφάλι ενός σκύλου σ’ ένα μηχάνημα και να το επαναφέρουν στη ζωή!
Η συσκευή αυτή φαίνεται ότι διοχέτευε αίμα τον εγκέφαλο και αποκαθιστούσε βασικές μηχανικές κινήσεις στο κεφάλι. Λίγο παρακάτω στο ίδιο βίντεο οι ίδιοι επιστήμονες διακρίνονται να χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή για να αναστήσουν έναν σκύλο που ήταν κλινικά νεκρός επί δέκα ολόκληρα λεπτά!
Το πρώτο μέρος του βίντεο καταγράφει ένα πείραμα που έκανε το 1928 ο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Μπρουχονένκο, ο θεωρούμενος «πατέρας» των εγχειρήσεων «ανοιχτής καρδιάς» στη Ρωσία. Ο Μπρουχονένκο δημιούργησε τη συσκευή με τις δύο μηχανικά κινούμενες διαφραγματικές αντλίες και ένα σύστημα βαλβίδων για την τεχνητή κυκλοφορία του αίματος σε θερμόαιμα ζώα. Όσοι παρέστησαν σε μια από τις πρώτες επιδείξεις της τεχνικής στη σοβιετική ηγεσία ανέφεραν ότι «το κεφάλι αντέδρασε στο περιβάλλον, άνοιξε το στόμα και κατάπιε ένα κομμάτι τυρί που είχε τοποθετηθεί εκεί.»
«Το κεφάλι ζει επί ώρες και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα», ακούγεται να λέει ο αφηγητής του φιλμ. «Το κεφάλι αντιδρά στα οπτικά και τα ηχητικά ερεθίσματα. Κι η αναβίωση μεμονωμένων οργάνων επέτρεψε στους επιστήμονες να προχωρήσουν με πειράματα για την ανάνηψη ολόκληρου του οργανισμού.» Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Το πείραμα επαναλήφθηκε παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας της ΕΣΣΔ, Α.Β. Λουναχάρσκι, αλλά και διεθνών επιστημόνων. Η είδηση του κομμένου κεφαλιού που αναστήθηκε εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και το 1937 ο Μπρουχονένκο είχε τελειοποιήσει τη συσκευή του. Δύο χρόνια αργότερα οι επιστήμονες ανέστησαν με την ίδια συσκευή δέκα λεπτά μετά τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας 12 από τα 13 πειραματόζωα – ένα εκ των οποίων διακρίνεται και στο ντοκουμέντο. Οι σκύλοι ανένηψαν πλήρως χωρίς εμφανείς νευρολογικές παρενέργειες.
Το 1929, την εποχή που ο Μπρουχονένκο έκανε πειράματα με τα κεφάλια των σκύλων, δύο άλλοι επιστήμονες, ο Αλεξέι Κουλιάμπκο και ο Φιοντόρ Αντρέγιεφ κατάφεραν να κάνουν την καρδιά ενός νεκρού άνδρα να χτυπά επί 20΄!
Η συσκευή του Μπρουχονένκο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε κλινική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Τζον Γκίμπον δημιούργησε μια νέα εκδοχή. Οι σύγχρονες συσκευές βασίζονται στις ίδιες αρχές, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκες και ελέγχουν επίσης τη χημική σύνθεση και τη θερμοκρασία των υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα.
Αμφιβολίες διατυπώθηκαν ως προς τη γνησιότητα του βίντεο από ορισμένους που θεωρούσαν ότι το φιλμ ήταν μια προπαγάνδα των Αμερικανών και των Βρετανών για να εμφανίσουν τους Σοβιετικούς ως φοβερούς εχθρούς έναντι των ναζί που πολεμούσαν. Δεν αποκλείεται, όμως, να είναι αληθινό το βίντεο, δεδομένου ότι πειράματα, σαν κι αυτά που καταγράφει, δεν ήταν αδύνατα εκείνη την εποχή.
Use Facebook to Comment on this Post