xOrisOria News

Τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 συνδέονται με παραβατική συμπεριφορά στους εφήβους

Μια μελέτη από το University of Southern California συνδέει τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αυξημένη…
εφηβική εγκληματικότητα και τονίζει τη σημασία του καθαρού αέρα καθώς και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο στους αστικούς χώρους.

Τα αιωρούμενα σωματίδια που ονομάζονται σωματίδια PM2,5, τα οποία είναι περίπου 30 φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας τρίχας, είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία, σύμφωνα με τη Diana Younan, βασική συντάκτρια της μελέτης.

“Αυτά τα μικροσκοπικά, τοξικά σωματίδια εισέρχονται στο σώμα μας, επηρεάζοντας τους πνεύμονες και την καρδιά”, είπε η Younan, ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Keck στο University of Southern California. “Οι μελέτες έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι η έκθεση σε διάφορους ατμοσφαιρικούς ρύπους προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο. Τα PM2,5 είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορούν να βλάψουν τη δομή του εγκεφάλου και τα νευρικά δίκτυα και, όπως μάς δείχνει η μελέτη, να επηρεάσουν τις εφηβικές συμπεριφορές”.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Child Psychology, υποδηλώνει ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μπορεί να αυξήσει την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών από 9 έως 18 χρονών στις αστικές γειτονιές του Λος Άντζελες. Τα ύπουλα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις φτωχές σχέσεις γονέων-παιδιών και τη γονική ψυχική και κοινωνική δυστυχία, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη έκθεση σε μόλυβδο διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξάνει την επιθετική συμπεριφορά και την παραβατικότητα των νέων”, δήλωσε η Younan. “Είναι πιθανόν η ανάπτυξη σε χώρους με ανθυγιεινά επίπεδα μικρών σωματιδίων να έχει παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό”.

Αιωρούμενα σωματίδια και παραβατική συμπεριφορά
Η μελέτη παρακολούθησε 682 παιδιά στο Λος Άντζελες για εννέα χρόνια από την ηλικία των 9 ετών. Οι γονείς συμπλήρωναν μια λίστα ελέγχου συμπεριφοράς για τα παιδιά κάθε λίγα χρόνια και διαπίστωναν αν το παιδί τους είχε εμπλακεί σε 13 κακές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένων του ψέματος, της εξαπάτησης, τους βανδαλισμού, του εμπρησμού και της κατάχρησης ουσιών. Μέχρι και τέσσερις αξιολογήσεις έγιναν ανά συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 25 οθόνες ποιότητας ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη μέτρηση της ημερήσιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Νότια Καλιφόρνια από το 2000 έως το 2014. Υπολόγισαν την οικιακή διεύθυνση κάθε συμμετέχοντα και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τα επίπεδα PM2,5 του περιβάλλοντος έξω από κάθε κατοικία. Περίπου το 75% των συμμετεχόντων είχαν έκθεση σε ατμοσφαιρικό αέρα που ξεπερνούσε τα ομοσπονδιακά συνιστώμενα επίπεδα των 12 μm ανά κυβικό μέτρο. Ορισμένες περιοχές είχαν σχεδόν διπλάσια από την συνιστώμενη ποσότητα.

“Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα είναι επιζήμια για την αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία τόσο των νέων όσο και των ηλικιωμένων, αλλά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους ανθρώπινους εγκεφάλους και τις συμπεριφορές”, δήλωσε ο Jiu Chiuan Chen, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Keck.

 

Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες και οι οικονομολόγοι έχουν υποθέσει ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες στις κοινότητες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι τόσο η συγκέντρωση PM2,5 στο περιβάλλον όσο και τα ποσοστά εγκληματικότητας στη Νότια Καλιφόρνια έχουν σημειώσει πτώση, ανέφερε η μελέτη. Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να εξετάσουν εάν πρόκειται για απλή σύμπτωση ή εάν η αυστηρότερη ρύθμιση του αέρα μπορεί να συνέβαλε στην πτώση των ποσοστών εγκληματικότητας σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Οι φτωχοί είναι πιο πιθανό να ζουν σε αστικές περιοχές με περισσότερη ρύπανση”, ανέφερε η Younan. “Πολλές οικονομικά προσιτές κατοικίες αναπτύσσονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους. Η διαβίωση κοντά στους αυτοκινητόδρομους προκαλεί προβλήματα υγείας όπως το άσθμα και ίσως μεταβάλλει τις εγκεφαλικές δομές των εφήβων έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε παραβατική συμπεριφορά”.

Η μελέτη αναγνώρισε υψηλότερες εκτιμήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά σε αυτοκινητόδρομους και σε γειτονιές με περιορισμένο χώρο ή πράσινο. Οι ερευνητές παρατήρησαν πιο παραβατική συμπεριφορά στα αγόρια, στους Αφρο-Αμερικανούς, στους εφήβους από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και στους ανθρώπους που ζούσαν σε υποβαθμισμένες γειτονιές με περιορισμένο χώρο πρασίνου.

Οι κακές συμπεριφορές που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης του εξωτερικού αέρα αυξήθηκαν όταν τα παιδιά δεν είχαν καλές σχέσεις με τους γονείς τους, ζούσαν με καταθλιπτικές μητέρες ή μεγάλωσαν σε σπίτια με υψηλότερα επίπεδα γονικού στρες.

“Εάν ζείτε σε μια περιοχή με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως κοντά σε αυτοκινητόδρομο ή σε γειτονιά με ελάχιστη πρασινάδα, προσπαθήστε να αποφύγετε να είστε πολύ έξω και κρατήστε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν τα επίπεδα PM2,5 του περιβάλλοντος είναι υψηλά”, είπε η Younan. “Προσπαθήστε να αντισταθμίσετε την ατμοσφαιρική ρύπανση έχοντας ένα καλό εσωτερικό περιβάλλον και υγιή οικογενειακή δυναμική”.

Μια κακή σχέση γονέα-παιδιού προκαλεί ένα αγχωτικό οικογενειακό περιβάλλον και αν αυτό συνεχιστεί για πολύ καιρό, ο έφηβος κινδυνεύει από χρόνιο άγχος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στο σώμα, καθιστώντας τους εφήβους πιο ευάλωτους στις συνέπειες της έκθεσης σε μικρά σωματίδια. Πολλοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο ή ταξιδεύουν με κάποιο τρόπο κατευθείαν στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τις συνδέσεις των νευρωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κακές συμπεριφορές και ανθρώπινες σχέσεις.

Use Facebook to Comment on this Post