Από τα μικροσκοπικά βατράχια με το θανατηφόρο δηλητήριο, στα μοναδικά χταπόδια, σουπιές, τσούχτρες και αράχνες που μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο, αλλά και τα ζώα στον θάνατο
Η φύση είναι σοφή και το έχει αποδείξει πολλές φορές, έτσι με τη σοφία της έδωσε σε πλάσματα μικρού μεγέθους, ικανότητες ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τη ζωή τους.
Ας δούμε ποια είναι τα πιο θανατηφόρα μικροσκοπικά πλάσματα του πλανήτη:
10. Ο βάτραχος με το «χρυσό» δηλητήριο
Τα συγκεκριμένα βατράχια κυκλοφορούν τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, μπλε, κίτρινο και μαύρο και έχουν μέγεθος όσο το αποτύπωμα του αντίχειρά μας.
Τα χρώματά τους είναι αυτά που προειδοποιούν για το πόσο θανατηφόρα είναι τα πλασματάκια αυτά, όσο πιο φωτεινό και έντονο είναι το χρώμα τόσο πιο μακρυά πρέπει να μείνεις από αυτά.
Τα θανατηφόρα βατράχια συναντώνται κυρίως στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και μπορεί να μοιάζουν αθώα και απροστάτευτα, ωστόσο δεν είναι καθόλου, καθώς το δηλητήριο τους θα μπορούσε να σκοτώσει έναν ελέφαντα ή και 10 ανθρώπους ταυτόχρονα.
9. Η τσούχτρα Irukandji
Το συγκεκριμένο είδος τσούχτρας μπορείς να το συναντήσεις κυρίως στις ακτές της Βόρειας Αυστραλίας και τη Φλόριντα. Θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη που υπάρχουν στο πλανήτη άσχετα με το μέγεθός της, το δηλητήριο τους είναι 100 φορές πιο ισχυρό από αυτό της κόμπρας και 1.000 πιο ισχυρό από αυτό της ταραντούλας.
Το τσίμπημά τους δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους, ωστόσο 30 λεπτά αργότερα εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπως ναυτία, ισχυροί πονοκέφαλοι και πόνος. Χωρίς άμεση γιατρική βοήθεια το θύμα μπορεί να χάσει τη ζωή του από αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδία και ανακοπή.
8. Ο κίτρινος σκορπιός
Ο κίτρινος σκορπιός συναντάται κυρίως στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είναι γνωστός για το έντονο κίτρινο χρώμα του αλλά και το θανατηφόρο τσίμπημά του.
Θεωρείται πως είναι το πιο θανατηφόρο είδος σκορπιού καθώς έχει το πιο τοξικό δηλητήριο.
Ένα τσίμπημά του μπορεί να οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο σε μόλις λίγα λεπτά, καθώς προκαλεί αναφυλαξία και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να σωθεί κάποιος να είναι ελάχιστες.
7. Το χταπόδι με τις μπλε βούλες
Μπορεί κάποιοι να ξεγελαστούν από τους μπλε δακτύλους στο δέρμα του συγκεκριμένου χταποδιού και το μικροσκοπικό του μέγεθος και να το θεωρήσουν ακίνδυνο. Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς είναι το πιο θανατηφόρο είδος χταποδιού και συναντάται στους κοραλλιογενείς ύφαλους.
Το δηλητήριο τους είναι 1.200 φορές πιο ισχυρό από το υδροκυάνιο και προκαλεί παράλυση λίγα μόλις λεπτά από το τσίμπημα και σε λίγες ώρες οδηγεί σε θάνατο από καρδιακή προσβολή.
6. Η χρυσή αράχνη
Επειδή γνωρίζουμε ότι οι κοινές αράχνες τρέφονται με άλλα έντομα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και ένα είδος που τρέφεται με πουλιά και φίδια. Η χρυσή αράχνη συναντάται κυρίως στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και την Ιαπωνία, κυρίως σε αμπελώνες.
Η χρυσή αράχνη φαίνεται πως κατάγεται από το ίδιο είδος με τη μαύρη αράχνη. Το παράξενο με τη συγκεκριμένη αράχνη είναι ότι μπορεί να ελέγξει πόσο δηλητήριο μπορεί να απελευθερώσει με αποτέλεσμα άλλοι απλά να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα, ενώ άλλοι κινδυνεύουν ή και χάνουν τη ζωή τους.
5. Μύγα Τσε τσε
Η μύγα τσε τσε είναι η πιο επικίνδυνη μύγα του κόσμου, σε αντίθεση με τις άλλες που είναι απλά ενοχλητικές. Η συγκεκριμένη μύγα είναι υπεύθυνη και για τη μεταφορά διάφορων ασθενειών από είδος σε είδος. Τα παράσιτα που μεταφέρει μερικές φορές μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα.
Η μύγα τσε τσε συναντάται κυρίως στην αφρικάνική ήπειρο, ενώ είναι υπεύθυνη για 250-300 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
4. Οι ψύλλοι
Αν έχετε κατοικίδια θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με τα συγκεκριμένα παράσιτα, τα οποία εκτός από τη φαγούρα που προκαλούν στο κατοικίδιό σας είναι υπεύθυνοι και για τη μεταφορά της βουβωνικής πανώλης. Όπως η μύγα τσε τσε έτσι και οι ψύλλοι είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά θανατηφόρων ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα.
Επειδή οι ρυθμοί που αναπαράγονται είναι πολύ αυξημένοι, καθώς το θηλυκό εκκολάπτει περισσότερα από 5.000, αποτελούν μια πραγματική απειλή.
3. Η «δολοφονική» σουπιά
Το συγκεκριμένο είδος σουπιάς είναι δολοφονικό και συναντάται και αυτό στην Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Μπορεί να το μέγεθός του να είναι μικροσκοπικό, ωστόσο το κακό που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγάλο.
Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να αλλάξει χρώμα σαν χαμαιλέοντας και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, αφού πρώτα έχει επιτεθεί το υποψήφιο θύμα.
Οι τοξίνες του δηλητηρίου της είναι τόσο υψηλές που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε θάνατο.
2. Το «κωνικό» σαλιγκάρι
Δεν θα περιμένατε ποτέ από ένα σαλιγκάρι να είναι θανατηφόρο, ωστόσο είναι γεγονός το κωνικό σαλιγκάρι θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μικροσκοπικά πλάσμα του πλανήτη.
Το δηλητήριό του μπορεί να σκοτώσει ακαριαία έναν άνθρωπο, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζονται αμέσως μετά το τσίμπημά του διαφέρουν από είδος σε είδος.
Μάλιστα, οι μελετητές του δηλητηρίου τους αναφέρουν πως το δηλητήριο είναι ικανό να διαπερνά τα γάντια τους.
1. Η αμοιβάδα που καταστρέφει τον εγκέφαλο
Ναι είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Η αμοιβάδα Naegleria fowleri συναντάται σε θερμά νερά και σε μολυσμένες πισίνες και καταφέρνει να εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό και να φτάσει στον εγκέφαλο, τον οποίο καταστρέφει.
Η αμοιβάδα τρέφεται με τους νευρώνες του εγκεφάλου και τα συμπτώματα εμφανίζονται, μόλις, δυο εβδομάδες από την εγκατάστασή της στον εγκέφαλο και δύσκολα εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων.
Μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ο ασθενής έχει ένα διάστημα περίπου 5 ημερών προκειμένου να διασωθεί.
news247.gr
Use Facebook to Comment on this Post