Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι τον Μάρτιο θα δημοσιοποιήσει «θεσμικό πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανησυχεί μήπως η Ελλάδα γίνει… ΗΠΑ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνες γονείς μόλις ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, θα σπεύσουν να δανειστούν για να πληρώνουν τα δίδακτρα των παιδιών τους. Ετσι, θα δημιουργηθεί «φούσκα σπουδαστικών δανείων, όπως στις ΗΠΑ» είπε. Δεν απάντησε, όμως, στο προφανές ερώτημα γιατί ένας γονιός να επιλέξει ιδιωτικό ΑΕΙ όταν υπάρχουν τα δημόσια· σε πληθώρα μάλιστα, και με ελεύθερη πρόσβαση για τους 18χρονους, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναπάντητο άφησε το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει τη φυγή των παιδιών για σπουδές σε Δυτική Ευρώπη, Κύπρο και Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης διέψευσε τα λεγόμενα του υπουργού.
Χθες, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη (Ρ/Σ news247) βρήκε ευκαιρία να αναπτύξει πτυχές της κυβερνητικής προπαγάνδας, με σαθρά επιχειρήματα. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι φοβάται πως θα αναπτυχθεί «κύκλωμα δανειοδότησης φοιτητών εάν υλοποιηθεί η πρόταση της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα». Ο υπουργός ανέφερε ότι στις ΗΠΑ οι φοιτητές χρωστούν 1,5 τρισ. δολ. για τις σπουδές τους και στη Βρετανία 285 δισ. λίρες. «Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά ΑΕΙ θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού» είπε, συγκρίνοντας την Ελλάδα με χώρες που έχουν επί χρόνια θεσμοθετημένο πλαίσιο σπουδαστικών δανείων (π.χ. ως προς τους όρους χορήγησης και αποπληρωμής και σύνδεσης του ύψους της δόσης με τις απολαβές του υπόχρεου).
Ο υπουργός επιτέθηκε στη Ν.Δ. ότι «είναι αντίθετη στην ίδρυση δημόσιων ΑΕΙ και την ίδια ώρα ζητεί να δημιουργήσουμε ιδιωτικά». Ωστόσο, ο ίδιος έχει μειώσει τον αριθμό των ΑΕΙ, όπως έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Δεν απάντησε, δε, στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί η φυγή των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό.
Ο κ. Γαβρόγλου επανήλθε στο καθεστώς των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, ως παραρτήματά τους. Προανήγγειλε ότι τον Μάρτιο θα δημοσιοποιήσει «θεσμικό πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια». «Τα κολέγια υπόσχονται ισότιμα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράμματα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις», είπε. «Είναι ψευδές ότι υπόσχονται τα κολέγια ακαδημαϊκή αναγνώριση. Εδώ και χρόνια έπειτα από απαίτηση της Ε.Ε. αναγνωρίζονται επαγγελματικά τα πτυχία των κολεγίων», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Δασκαλάκης.
Ανάλογη ρητορική με τον κ. Γαβρόγλου είχαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που αρνούνταν να αναγνωρίσουν τα κολέγια. Τελικά, έπειτα από καταδίκες της Ελλάδος στο Ευρωδικαστήριο με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των κολεγίων και αναγνώρισης των πτυχίων τους ετέθη το 2010, και πλέον η Ε.Ε. πιέζει για ταχύτερη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 25/1/19 το αρμόδιο ΣΑΕΠ εξέτασε τις αιτήσεις απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων από τον Σεπτέμβριο του 2016, και μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις του 2016.
Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε καλά νέα όπως είπε για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ποια είναι αυτά; Την επόμενη εβδομάδα το ΙΕΠ θα παρουσιάσει την πρότασή του. Αυτή η πρόταση έχει παρουσιαστεί 4 φορές έως τώρα επί υπουργίας Γαβρόγλου!
Μετωπική σύγκρουση με το Φανάρι
Επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναφέροντας (Ρ/Σ News 247) ότι «δεν καταλαβαίνω την εμμονή της αντιπροσωπείας του Φαναρίου στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών», εννοώντας την άρνηση του Πατριαρχείου να δεχθεί αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου, όπως προτείνει η κυβέρνηση. Χθες, πάντως, η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου συναντήθηκε στη Βουλή με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. «Ευχαριστούμε τον κ. γενικό γραμματέα που δέχθηκε με πολύ τιμή και εγκαρδιότητα την αντιπροσωπεία μας. Με χαρά διαπιστώσαμε τη συναντίληψη του κ. Κουτσούμπα και των συνεργατών του εν πολλοίς για τις προσδοκίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξ αφορμής των αλλαγών, δυστυχώς, στο εργασιακό σύστημα του εφημεριακού κλήρου της Ελλάδος. Ολως ιδιαιτέρως διαπιστώσαμε τη στήριξή του ως προς τα δίκαια αιτήματα του κλήρου, των οποίων επιχειρείται η διασάλευση. Και τον ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr