xOrisOria News

Τα πιο “παράξενα” Αρχαία Χειρόγραφα

1Ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς μπορεί να βρει κανείς Αρχαία Χειρόγραφα που με τους “κώδικές” τους μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον αρχαία κουλτούρα τους, αν μπορέσουν να αποκρυπτογραφηθούν.

Τα Κείμενα αυτά συχνά είναι γραμμένα σε μία Νεκρή Γλώσσα, με μία άγνωστη Γραμματική και απαιτούν ιδιαίτερη ανάλυση για την σωστή αποκωδικοποίησή τους, ενώ μερικά από αυτά εξακολουθούν να “σπαζοκεφαλιάζουν” τους Αρχαιολόγους και άλλους Επιστήμονες. Ας δούμε τα πιο παράξενα Αρχαία Χειρόγραφα, που ποικίλουν από το Αιγυπτιακό γεμάτο ξόρκια βιβλίο μέχρι τα κείμενα σε ακατάληπτες γλώσσες.

ΑΡΧΑΊΑ ΧΕΙΡΌΓΡΑΦΑ: LIBER LINTEUS
Το Liber Linteus διατηρήθηκε στo περιτύλιγμα μίας Αιγυπτιακής μούμιας και περιέχει κείμενο που είναι γραμμένο στην Ετρουσκική Γλώσσα, που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ιταλία. Χρονολογείται 2.200 χρόνια πριν, και η μούμια καθώς και τα περιτυλίγματά της βρίσκονται στο Μουσείο του Zagreb στην Κροατία.

Η Σημασία του κειμένου δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Οριοθετήθηκε ως Νεκρικό ημερολόγιο στο παρελθόν, όμως σήμερα θεωρείται ένα τελετουργικό ημερολόγιο, αν και οι μήνες αναφέρονται σχετικά αργά στο κείμενο. Στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν κοινή πρακτική η επαναχρησιμοποίηση υλικών για την τύλιξη κάποιας μούμιας, και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η τοποθέτηση του κειμένου εκεί.
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Τ
ο Ευαγγελιο με τους Κληρους της Μαριας είναι ένα από τα Αρχαία Χειρόγραφα που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον καθώς είναι ένα Ευαγγέλιο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Γραμμένο σε Κοπτική Γραφή (Αιγυπτιακή γλώσσα) και είναι περίπου 1.500 ετών, το Ευαγγέλιο των Κλήρων δεν περιγράφει την ζωή του Ιησού, αντίθετα περιέχει μία σειρά από 37 προφητείες που είναι γραμμένες αμυδρά, με μονάχα λίγες λέξεις να αναφέρουν τον Χριστό.

Το Κείμενο βρίσκεται τώρα στο Πανεπιστήμιο του Harvard, έχει αποκρυπτογραφηθεί και οι λεπτομέρειές του δημοσιεύτηκαν από την Anne Marie Luijendijk, μία Καθηγήτρια του τμήματος Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο Princeton. Στο Βιβλίο της “Forbidden Oracles” έγραψε πως το Ευαγγέλιο χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη του Μέλλοντος.

O “KΩΔΙΚΑΣ” ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ
O “Kωδικας” της Δρεσδης είναι ένα κείμενο των Μάγια και είναι περίπου 800 ετών. Περιέχει 39 όμορφα εικονογραφημένες σελίδες με κείμενα και εικόνες και στις δύο πλευρές. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Journal of Astronomy in Culture αναφέρει πως ο “Κώδικας” καταγράφει τις φάσεις της Αφροδίτης, έτσι ώστε οι Μάγια να γνωρίζουν πως οι τελετουργικές λειτουργίες τους πραγματοποιούνταν τις σωστές ημέρες.

Οι Μάγια πραγματοποιούσαν μία σειρά από τελετουργικά γεγονότα που συνδέονται με αυτό το ημερολόγιο. Ο “Κώδικας” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης στην Γερμανία κατά την δεκαετία του 1730. Ο Τρόπος με τον οποίο έφτασε εκεί δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά είναι ένα από τα λίγα κείμενα που διασώθηκαν από τους Ζηλωτές Χριστιανούς που επιχειρούσαν να αφανίσουν οποιοδήποτε μη- Χριστιανικό κείμενο και πεποίθηση.
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΟΎΔΑ
Το 2006, η κοινότητα του National Geographic δημοσίευσε μία μετάφραση του κειμένου του τρίτου Αιώνα με τίτλο “Το Ευαγγέλιο του Ιούδα”, που απεικονίζει τον Ιούδα Ισκαριώτη με ένα θετικό τρόπο, ακυρώνοντας σχεδόν την προδοσία του προς το πρόσωπο του Ιησού. Μερικοί επιστήμονες αναφέρουν πως το κείμενο περιγράφει πως ο Ιησούς ζήτησε από τον Ιούδα να τον προδώσει έτσι ώστε να σταυρωθεί και να ανέλθει στους Ουρανούς.

Όμως οι Ειδικοί διαφωνούν στον τρόπο μετάφρασης και ερμηνείας του Κοπτικού κειμένου. Η April DeConick, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rice αναφέρει πως το κείμενο καθορίζει τον Ιούδα ως “Δαίμων”…

Η ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ
Η “Πραγματεία των Αγγείων” είναι ένα Εβραικό κείμενο που υποστηρίζει πως αποκαλύπτει που βρίσκονται κρυμμένοι οι θησαυροί από τον Ναό του Σολομώντα και περιγράφει την μοίρα της Κιβωτού. Το κείμενο αναφέρει πως η Κιβωτός, μαζί με άλλους θησαυρούς θα αποκαλυφθούν όταν επανέλθει ο Μεσσίας στην Γη.
<
Το πιο πρώιμο αντίγραφο του κειμένου χρονολογείται στο 1648 και έχει μεταφραστεί από τον James Davila, καθηγητή του St. Andrews της Σκωτίας.
POPOL VUH
Το Popol Vuh που μεταφράζεται ως “Το Βιβλίο των Συμβουλών” είναι μία ιστορία μυθικής καταβολής που ειπώθηκε από τον K’iche’ των Μάγια. Σύμφωνα με τις ιστορίες, οι Θεοί Tepew και Q’ukumatz “Έφεραν την Γη από το Υγρό Κενό και την ζωντάνεψαν με φυτά και ζώα¨.

Η ιστορία λέει πως οι θεοί δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν ανθρώπους και περιγράφει πως εν τέλει έφτιαξαν τους δίδυμους ήρωες Hunahpu και Xbalanque, που αναφέρονται σε μία σειρά από περιπέτειες, όπου κατατρόπωσαν τους άρχοντες του Κάτω κόσμου. το πιο πρόσφατο αντίγραφο του Popol Vuh χρονολογείται στο 1701 και καταγράφηκε στα Ισπανικά από τον Δομινικανό ιερέα Francisco Ximénez. Αντίγραφό του βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Newberry στο Σικάγο.

ΟΙ ΧΑΛΚΙΝΟΙ ΠΆΠΥΡΟΙ
Οι Χάλκινοι πάπυροι είναι ένα Εβραικό κείμενο χαραγμένο σε χάλκινες σελίδες και ανακαλύφθηκε στο Σπήλαιο 3 στο Qumran της Εβραικής Ερήμου μαζί με άλλους Πάπυρους της Νεκράς Θάλασσας. Το κείμενο καταγράφει λεπτομέρειες ενός αχανή κρυμμένου θησαυρού που περιέχει χρυσό, ασήμι, πολύτιμα αγγεία και νομίσματα. Χρονολογείται στο 70 Μ.Χ, μία εποχή κατά την οποία οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν την Ιερουσαλήμ.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με τον αν ο θησαυρός που περιγράφεται στους πάπυρους είναι πραγματικός ή μυθικός. Ως και σήμερα κανένας θαμμένος θησαυρός τόσο μεγάλος δεν έχει βρεθεί στο Ισραήλ ή την Παλαιστίνη. Αν όντως ήταν αληθινός, τότε πιθανόν να βρέθηκε κατά την Αρχαιότητα.

GROLIER CODEX
Το Αποκαλούμενο Grolier Codex ( πήρε την ονομασία του από ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης το οποίο είχε σε έκθεση το κείμενο) είναι ένας “Κώδικας” των Μάγια και περιέχει Ιερογλυφικά, απεικονίσεις των Θεών και ένα
ημερολόγιο που καταγράφει τις κινήσεις της Αφροδίτης. Ένας Μεξικανός Συλλέκτης ονόματι Josué Sáenz υποστηρίζει πως αγόρασε το Χειρόγραφο από μία ομάδα κλεφτών στα τέλη της δεκαετίας του 60, αλλά η αυθεντικότητά του αμφισβητείται.

Πρόσφατες δοκιμές απέδειξαν πως το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο χρονολογείται 800 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως εικονογραφήθηκε με ένα χρώμα που είναι γνωστό ως “Μπλε των Μάγια”, το οποίο δημιουργήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες σχετικά πρόσφατα. Αυτές οι έρευνες μαζί με τις μελέτες των εικόνων και των Ιερογλυφικών έκαναν ορισμένους επιστήμονες να θεωρούν πως το Χειρόγραφο είναι αυθεντικό.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Ένα από τα πιο παράξενα Αρχαία Χειρόγραφα , αυτό το 20σέλιδο εγχειρίδιο χρονολογείται 1.300 χρόνια πριν και είναι γραμμένο με Κοπτική Γραφή. Περιέχει μία ποικιλία από μαγικά ξόρκια και τελετές, όπως τελετουργικά αγάπης, σκοτεινής μαγείας αλλά και οδηγίες για την πραγματοποίηση εξορκισμού.

Το κείμενο ίσως γράφτηκε από μία αρχαία Χριστιανική Σέκτα που πίστευε στον Σεθ, τον τρίτο Γιο του Αδάμ και της Εύας. Οι ερευνητές που μετέφρασαν και ανέλυσαν το κείμενο του έδωσαν το όνομά του. Το Χειρόγραφο βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαίων Πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Sydney, το οποίο και αγόρασε το χειρόγραφο το 1981 από έναν πωλητή αρχαιοτήτων ονόματι Michael Fackelmann.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ VOYNICH
Το Χειρόγραφο Voynich χρονολογείται στον 15ο Αιώνα και είναι ένα βιβλίο 250 Σελίδων που περιέχει εικόνες
φυτών, κοσμολογικών συμβόλων και γυμνών γυναικών. Περιέχει επίσης ένα ακατανόητο κείμενο (αν και κάποιος επιστήμονας ισχυρίζεται πως κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει δέκα λέξεις ως τώρα).

Ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Wilfrid Voynich που ήταν έμπορος παλιών Βιβλίων. Το χειρόγραφο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα, κάτι που έχει κάνει τους ερευνητές να θεωρούν πως ίσως έχει γραφτεί σε κάποια αρχαία Νεκρή Γλώσσα.

Το Χειρόγραφο Voynich είναι ένα από τα Αρχαία Χειρόγραφα που έχουν τραβήξει την προσοχή των ερευνητών, των λόγιων αλλά και των Ερασιτεχνών ερευνητών του είδους, μαζί και με έναν Ισπανό εκδότη που σκοπεύει να επανεκδόσει το Χειρόγραφο, που τώρα βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Yale.

ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ

 

Use Facebook to Comment on this Post