Είναι συνηθέστερο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και νόσο του Crohn, ενώ μπορεί να οφείλεται και στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή, την ακτινοθεραπεία ή κάποια διατροφική αλλεργία.
Το γαστρεντερικό επιθήλιο είναι κανονικά ημι-διαπερατό, ώστε να επιτρέπεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές. Όταν όμως η διαπερατότητα είναι αυξημένη, διαρρέουν στο αίμα τοξικές ουσίες που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Το φούσκωμα, τα αέρια, οι κοιλιακές κράμπες, η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές και ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι τα βασικότερα συμπτώματα που φανερώνουν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία του γαστρεντερικού.
Επειδή αυτές οι τυπικές ενδείξεις συνδέονται και με άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.
onmed.gr