Ιστορικά, προέρχονται από την Δυτική Ασία, αλλά στην Ελλάδα διαθέτουμε μία από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως.
Ο λόγος γίνεται για τα φιστίκια Αιγίνης.
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να τα έχουμε συνδυάσει αυστηρά με κάποια νυχτερινή έξοδο ως συνοδευτικό του ποτού μας, ή ως συστατικό σε γλυκά, αλλά τα φιστίκια είναι μια πολύ πιο σημαντική τροφή για τον άνθρωπο.
Δείτε μερικά από τα μοναδικά οφέλη των φιστικιών για την υγεία μας:
Υγεία της καρδιάς
Τα φιστίκια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τακτικής κατανάλωσης.
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α και Ε, καταπολεμούν την φλεγμονή, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Ένα μόλις φλιτζάνι με φιστίκια Αιγίνης, περιέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φωσφόρου που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος.
Εκτός από το να διασπάει τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα, ο φώσφορος βοηθάει και στην ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη.
Υγιές αίμα
Τα φιστίκια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του του αίματος στα κύτταρα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.
Νευρικό σύστημα
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν κάποια μόρια που μεταφέρουν τα μηνύματα από τα νεύρα στον εγκέφαλο.
Αυτά ονομάζονται αμίνες και απαιτούν αμινοξέα για να αναπτυχθούν σωστά. Τα αμινοξέα με τη σειρά τους βασίζονται στη βιταμίνη Β6 για τη δημιουργία τους.
Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό της μυελίνης, τού μονωτικού υμένα γύρω από τις νευρικές ίνες.
Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση της σεροτονίνης, της μελατονίνης, της επινεφρίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που “διευθύνει” τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα.
Πηγή: onmed.gr
Use Facebook to Comment on this Post