Ξαπλώστε σε ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ και σηκώστε και τα δύο σας πόδια σε γωνία 45 μοιρών, υποστηρίζοντάς τα με μαξιλάρια. Κρατήστε τα σε αυτή τη θέση για ένα λεπτό και αμέσως μετά κρεμάστε τα στο πλάι του κρεβατιού ή του καναπέ ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με το γόνατο.
Εάν τα πόδια (κυρίως το πέλμα) χάσουν εντελώς το χρώμα τους –γίνουν δηλαδή πολύ χλωμά– όταν στηρίζονται στο μαξιλάρι και περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να επιστρέψουν στο κανονικό, ροδαλό τους χρώμα ή αν το χρώμα των ποδιών είναι έντονο κόκκινο όταν τα κρεμάσετε στο πλάι του κρεβατιού/καναπέ, ίσως υπάρχει στις αρτηρίες απόφραξη που σας θέτει σε κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Το τεστ ελέγχει την περιφερική αρτηριακή λειτουργία, ώστε να υποδείξει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD), κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες που διοχετεύουν αίμα στους μύες των ποδιών παρουσιάζουν στένωση λόγω συσσώρευσης πλάκας. Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο αποτελούν η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
«Υπό κανονικές συνθήκες, το ροδαλό χρώμα στα πόδια επιστρέφει εντός 10-30 δευτερολέπτων. Στα άτομα με σοβαρή απόφραξη στις αρτηρίες χρειάζονται αρκετά λεπτά και το χρώμα μπορεί να είναι έντονο κόκκινο κατά το δεύτερο μέρος του τεστ», αναφέρει ο Μάικλ Γκοντ, χειρουργός που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.
Το κοκκίνισμα προκύπτει λόγω της διαστολής των μικρών αιμοφόρων αγγείων κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Τα άτομα με αρτηριακή νόσο στα κάτω άκρα (που δεν λαμβάνουν θεραπεία) έχουν πάνω από 30% πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πενταετίας, επισημαίνει ο Δρ Γκοντ, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος θρόμβωσης.
Να σημειωθεί ότι το τεστ μπορεί να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε υγιή άτομα που παρουσιάζουν ήπιες διαταραχές της κυκλοφορίας, όπως σύνδρομο Ρεϊνό.
Τυπικά συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι οι συχνές κράμπες και ο πόνος και η αδυναμία των κάτω άκρων κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας, όπως αναφέρει το onmed.
Σύμφωνα με τον Δρ Γκοντ, εάν μπορείτε να περπατήσετε περίπου 1,5 χιλιόμετρο σε γοργό ρυθμό χωρίς διακοπή, είναι σχεδόν απίθανο να πάσχετε από σοβαρή αρτηριακή νόσο.