Αντιμετωπίζει εχθρικές επιδρομές με την ταχύτητα του …φωτός και το κόστος του είναι μηδαμινό σε σχέση με τα συμβατικά όπλα
Το στερεής κατάστασης σύστημα οπλισμού λέιζερ, LaWS, έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίσει στόχους που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως “ασύμμετρη απειλή”: μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ταχύπλοα, και συστοιχίες πλοιαρίων που κινούνται με ταχύτητα και συχνά προκαλούν “πονοκέφαλο” στους αξιωματικούς των ΗΠΑ.
Από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικότητα, το Αμερικανικό Ναυτικό ανέπτυξε το πρώτο στα χρονικά όπλο LASER που προορίζεται για χρήση σε συρράξεις.
Η ερευνητική διαδικασία διήρκεσε εφτά ολόκληρα χρόνια και το κόστος ανήλθε στα $40 εκατ. δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα της τάξεως των 30 KW, με την ονομασία Laser Weapon System (LaWS) . Το πρώτο όχημα που δέχθηκε αυτό το σύστημα είναι το USS Ponce, το οποίο δοκιμάζει την νέα αυτή τεχνολογία από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα στην ταραγμένη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Το νέο οπλικό σύστημα έχει τοποθετηθεί σε πρώτη φάση στο USS Ponce, το οποίο περιπολεί στον Περσικό Κόλπο από τα τέλη Αυγούστου και θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του σε πραγματικές συνθήκες σε μια θαλάσσια περιοχή με συχνές παρενοχλήσεις από ανεξάρτητα μικρά σκάφη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το LaWS βάλλει στόχους με την ταχύτητα του φωτός, στον αέρα και στην θάλασσα με ιδιαίτερες επιδόσεις σε ταχέως κινούμενους στόχους. Έτσι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει το Ponce, όπως τα UAV, μικρά ταχύπλοα, αλλά και μεγαλύτερα σκάφη, που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, είναι δυνατόν να χτυπηθούν με επιτυχία με το νέο λέιζερ!
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σύστημα αφού δοκιμαστεί εκτενώς σε θαλάσσιες επιχειρήσεις θα μπει στην συνέχεια σε χερσαίες μονάδες όπου θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του επί εδάφους. Με χιουμοριστική διάθεση, ο Αρχηγός των Ναυτικών Επιχειρήσεων Ναύαρχος Τζόναθαν Γκρήνερτ δήλωσε: “Έπρεπε να το βγάλω εκεί έξω να πάρει το βάπτισμα του πυρός και ο Αραβικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα”.
Το Αμερικανικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται τόσο για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσο για την οικονομική διάσταση της εφαρμογής του οπλικού συστήματος. Ο βασικός λόγος που εστιάζει στην ανάπτυξη της τενολογίας λέιζερ είναι το κόστος. Σε σχέση με τα πυραυλικά συστήματα, τις έξυπνες βόμβες και ούτω καθεξής, το λέιζερ στοιχίζει πενταροδεκάρες σε σχέση με τα συμβατικά όπλα και συνεχίζει να πυροβολεί αδιάκοπτα σε σχέση με τους πυραύλους και τις βόμβες που στην τελική κάποια στιγμή εξαντλούνται.
Το οπλικό σύστημα ρυθμίζεται σε διάφορα επίπεδα ισχύος.
Πώς λειτουργεί το Οπλικό Σύστημα Λέιζερ – LaWS;
Το πειραματικό οπλικό σύστημα LaWS συνδυάζει ακτίνες φωτός λέιζερ από έξι εμπορικά διαθέσιμα, στερεά Laser που χρησιμοποιούνται στην συγκόλληση μετάλλων. Κάθε ακτίνα έχει ισχύ 5.5 kW, επομένως σε συνδυασμό παράγουν 33 kW. Το φως από τα έξι λέιζερ συνδυάζεται ασυνάρτητα επειδή οι επιμέρους δέσμες δεν συγχωνεύονται σε μία πραγματικά ενιαία δέσμη (δηλαδή, οι επιμέρους δέσμες δεν έρχονται σε φάση με τις άλλες).
Κάθε ακτίνα έχει ισχύ 5,5 KW και ο συνδυασμός τους παράγουν συνολική ισχύ 33 kW.
Οι δέσμες των έξι λέιζερ συνδυάζονται ασυνάρτητα, επειδή οι επιμέρους δέσμες δεν έχουν για την ώρα συγχωνευθεί σε μία ενιαία δέσμη (δηλαδή, οι επιμέρους δέσμες δεν έρχονται σε φάση η μια με την άλλη).
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι ακτίνες εκτοξεύονται παράλληλα, σε απειροελάχιστη απόσταση η μια από την άλλη και όμως παραμένουν χωριστές και εκτός φάσης, ενώ διευθύνονται και εστιάζονται σε ένα σημείο (στον στόχο) από μια συσκευή συνδυασμένης στόχευσης.
Ένα σύστημα που θα ένωνε τις έξι ακτίνες θεωρείται ασύμφορο οικονομικά, αν και θα παρήγαγε μια ενιαία και επομένως πιο σταθερή δέσμη, συνδυασμένης ισχύος. Ένα τέτοιο σύστημα εκτόξευσης θα απαιτούσε πολύπλοκες εσωτερικές οπτικές παραμέτρους και σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.
Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα αυτό μπορείτε να διαβάσετε σε σχετική έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (Έκθεση 59 σελίδων στα Αγγλικά)
Τώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης δοκιμαστικής φάσης, οι αξιωματικοί του Αμερικανικού Ναυτικού αναζητούν στην πράξη επιχειρησιακές εφαρμογές του νέου αυτού οπλικού συστήματος. Το LAWS μπορεί να αξιοποιηθεί καταρχάς αποτρεπτικά, ως προειδοποίηση με την ρίψη εκτυφλωτικών προειδοποιητικών βολών απωθώντας εχθρικές επιδρομές, αλλά και να γίνει θανατηφόρο όπλο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, απλά και μόνο μέσω της διατίμησης της ισχύος του από τους χειριστές!
Η κατάταξη εμβέλειας το LAWS δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Η σκόπευση με λέιζερ κοστίζει μόλις $ 1 ανά εκτόξευση, σύμφωνα με την προαναφερόμενη έκθεση του Ναυτικού και αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο προτέρημά του έναντι των συμβατικών όπλων.
Λειτουργεί εν μέρη όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Δηλαδή το σύστημα κλειδώνει πάνω σε έναν στόχο, στέλνοντας ακτίνες ακραίας θερμότητας που είτε καίνε τον στόχο, είτε βγάζουν εκτός λειτουργίας λόγω της ακραίας θερμότητας ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης του εχθρικού οχήματος.
Σε αντίθεση όμως με τις ταινίες, οι ακτίνες λέιζερ είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι.
Το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει ότι το λέιζερ θα αναχθεί σε πολύτιμο εργαλείο στην καταπολέμηση μικρών ταχύπλοων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρενοχλούν συστηματικά τα πλοία των ΗΠΑ που κινούνται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Για την ώρα το σύστημα δεν θεωρείται επιχειρησιακά ικανό να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους στόχους, όμως το σημαντικά φθηνό κόστος του αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διεύρυνση της χρήσης του, μόλις το σύστημα κριθεί επιχειρησιακά κατάλληλο. (onalert, dailymail)
Use Facebook to Comment on this Post