xOrisOria News

Τι ανακάλυψαν οι πραγματικοί Ιντιάνα Τζόουνς;

1Τα φώτα της δημοσιότητα συγκέντρωσε πριν από λίγες εβδομάδες η ανακοίνωση ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ, οι οποίοι εντόπισαν ευρήματα που δείχνουν την άγνωστη μέχρι σήμερα διαδρομή που ακολούθησε ο Αννίβας και ο στρατός του μέσα από τις Αλπεις για να εισβάλουν στην Ιταλία.

Η ανακάλυψη ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από ανάλογες ανακαλύψεις το τελευταίο διάστημα. Οι αρχαιολόγοι και διάφοροι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορα χαμένα αλλά μεγάλης ιστορικής αξίας αντικείμενα. Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα εξ αυτών.

Η ναυαρχίδα του Κολόμβου

Ερευνητική αποστολή υποστηρίζει ότι εντόπισε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου «Σάντα Μαρία», της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου στο ιστορικό του ταξίδι που οδήγησε στην ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τα ίχνη του «Σάντα Μαρία» στον θαλάσσιο χώρο του νησιού Ισπανιόλα στην Καραϊβική. Ο Κολόμβος ξεκίνησε την εκστρατεία του για να φτάσει από διαφορετική θαλάσσια οδό στις Ινδίες στις 3 Αυγούστου του 1492, από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα στην Ισπανία φθάνοντας στο Γουαναχάνι, στις σημερινές Μπαχάμες, στις 12 Οκτωβρίου 1492. Η αποστολή αποτελείτο από τρία πλοία, το «Σάντα Μαρία» που ήταν η ναυαρχίδα και άλλα δύο συνοδευτικά πλοία, το «Νίνα» και το «Πίντα».

Τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι στο πρώτο από τα τέσσερα συνολικά ταξίδια του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο το «Σάντα Μαρία» έπεσε σε μια ξέρα ή σε κάποιον ύφαλο κοντά στο νησί Ισπανιόλα και βυθίστηκε. Ο Κολόμβος άφησε στο νησί ορισμένους άνδρες του για να φτιάξουν ένα φρούριο και πήρε τον δρόμο της επιστροφής με το «Νίνα». Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, πιστεύεται ότι το «Σάντα Μαρία» είχε μήκος 17,7 μέτρα και βάρος 100 τόνους.

Ο διάσημος θαλάσσιος αρχαιολόγος και ερευνητής Μπάρι Κλίφορντ που, ανάμεσα στα άλλα, έχει ανακαλύψει ένα ολόκληρο και καλοδιατηρημένο πειρατικό πλοίο, ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια την προσπάθεια εντοπισμού του «Σάντα Μαρία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει σειρά ευρημάτων στην Ισπανιόλα, όπως κομμάτια από το φρούριο και διάφορα αντικείμενα του πλοίου, όπως ένα κανόνι. Η έρευνα που πραγματοποίησε τον οδήγησε στο να πιστεύει ότι έχει εντοπίσει και την περιοχή του ναυαγίου. Μάλιστα με ειδικά όργανα ο Κλίφορντ ερεύνησε τον πυθμένα της συγκεκριμένης περιοχής και, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία ενός ναυαγίου που παραπέμπει στο «Σάντα Μαρία». Ο ερευνητής τονίζει βέβαια ότι θα πρέπει να γίνει τώρα μια νέα έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο για να διαπιστωθεί τι υπάρχει.

Πάντως ακόμη και αν ο Κλίφορντ έχει βρει το σημείο που βυθίστηκε το «Σάντα Μαρία» με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν πρόκειται να βρεθεί ολόκληρο του κουφάρι του πλοίου αλλά κάποια μέρη του. Υπάρχουν αναφορές ότι μετά την προσάραξη στον ύφαλο τα κύματα διέλυσαν το πλοίο. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές ότι οι άνδρες που έμειναν στο νησί έφτιαξαν το φρούριο χρησιμοποιώντας και υλικά από το κατεστραμμένο πλοίο.

Ο Κλίφορντ υποδεικνύει μια περιοχή στη δυτική πλευρά της Ισπανιόλας, περιοχή που ανήκει στην Αΐτή, μιας και το νησί είναι διαιρεμένο πολιτικά με τα δύο τρίτα να ανήκουν στη Δομινικανή Δημοκρατία και το υπόλοιπο στην Αΐτή. Εχει μάλιστα ήδη έλθει σε επαφή με τις Αρχές της Αϊτής για να προστατευθούν η περιοχή και τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως μέχρι να γίνει νέα έρευνα. Οπως είναι ευνόητο, ο εντοπισμός του ναυαγίου θα είναι ένα εκπληκτικό δώρο για την πάμπτωχη Αΐτή που θα αποκτήσει απρόσμενα ένα τεράστιου ενδιαφέροντος τουριστικό αξιοθέατο. Την προσπάθεια του Κλίφορντ στηρίζει το History Channel και όταν ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ.

To θρυλικό «Σάντα Μαρία» ίσως βρίσκεται σε νησί της Καραϊβικής

Βρέθηκε το… Αγιο Πνεύμα

Εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Αγιο Πνεύμα» του βρετανού βασιλιά Ερρίκου Ε’, το οποίο πήρε μέρος σε ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο. Ο Ερρίκος Ε’ της Αγγλίας (Henry V, 9 Αυγούστου 1387 – 31 Αυγούστου 1422) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1413-1422) και θεωρείται ένας από τους πλέον πολεμοχαρείς βασιλείς του Μεσαίωνα. Η μαχητικότητά του και το θάρρος του στη μάχη του Αζινκούρ απαθανατίστηκε από τον Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος Ε’ έμεινε στην Ιστορία για τις πολλές μάχες που έδωσε σε στεριά και θάλασσα εναντίον των Γάλλων στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Ο Ερρίκος κατασκεύασε πέντε πολεμικά πλοία με τα οποία κατόρθωσε να επικρατήσει της ισχυρότερης εκείνη την εποχή ναυτικής δύναμης Γαλλίας. Ενα από αυτά τα πλοία είχε ονομαστεί Holigost – Holy Ghost -, δηλαδή Αγιο Πνεύμα. Ηταν ένα πλοίο με πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Το «Αγιο Πνεύμα» έλαβε μέρος σε πολλές μάχες από το 1416 ως το 1420 και η τύχη του στη συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Τελικά η έρευνα του καθηγητή Ιστορίας Ιαν Φριλ τον οδήγησε στον ποταμό Χαμπλ στο Χάμπσαϊρ, όπου αεροφωτογραφίες και άλλα ευρήματα επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένου κάτω από ένα μεγάλο στρώμα λάσπης. Οι βρετανικές Αρχές έχουν ήδη σπεύσει να αποκλείσουν την περιοχή για να προστατέψουν το πλοίο και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάσυρσής του.

Η Αμφίπολη του Μεξικού

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Μεξικό. Ολα ξεκίνησαν το 2003, όταν εντοπίστηκε η είσοδος ενός τούνελ στην αρχαία πόλη Τεοτιουακάν που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το Μέξικο Σίτι, τη σημερινή πρωτεύουσα του Μεξικού. Η έρευνα σε αυτό το τούνελ αποκάλυψε έναν μοναδικό σε εύρος αρχαιολογικό θησαυρό και υπόσχεται έναν ακόμη μεγαλύτερο.

Η Τεοτιουακάν θεωρείται από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) πόλη της προκολομβιανής περιόδου στο Μεξικό. Πιστεύεται ότι υπήρξε μια πλούσια και ισχυρή πόλη-κράτος για περίπου έξι αιώνες, από το 700 π.Χ. ως το 100 π.Χ., και στη συνέχεια μετατράπηκε στη μεγαλύτερη μητρόπολη όχι μόνο στο Μεξικό αλλά σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι την περίοδο από τον τρίτο μέχρι τον έβδομο μ.Χ. αιώνα η Τεοτιουακάν είχε περίπου 200 χιλιάδες κατοίκους.

Παρά την έντονη δραστηριότητα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της αφού παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων δεν έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα που να απαντούν στα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν για την Τεοτιουακάν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι της Τεοτιουακάν δεν άφησαν πίσω τους κανένα γραπτό κείμενο ή άλλο σχετικό ντοκουμέντο.

Τα ευρήματα

Μετά την ανακάλυψη του τούνελ το 2003 αποφασίστηκε να μην ακολουθηθεί κάποια από τις παραδοσιακές μεθόδους αρχαιολογικής έρευνας. Αρχικά την έρευνα και ανασκαφή του τούνελ ανέλαβαν αυτόνομα ρομπότ και όταν αυτά προχώρησαν αρκετά την ανασκαφή συνέχισαν οι αρχαιολόγοι και τα συνεργεία τους. Οπως ανακοινώθηκε, στο τούνελ έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περί τα 50 χιλιάδες αντικείμενα (αγαλματίδια, κοσμήματα, κοχύλια κ.ά.). Η χρονολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι έχουν ηλικία περίπου 1.800 ετών.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα αντικείμενα αυτά σχετίζονται με κάποιου είδους τελετές (κυρίως νεκρικές) και ότι το τούνελ αποτελεί μέρος ενός σημαντικού ιερού χώρου της περιοχής. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής πιθανολογούν ότι η παρουσία ενός τόσο μεγάλου σε αριθμό αλλά και αξία ευρήματος δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με πολύ σημαντικά πρόσωπα της Τεοτιουακάν και ειδικότερα με μέλη των βασιλικών οικογενειών της πόλης τα οποία έχουν θαφτεί εκεί. Η ανασκαφή στο τούνελ συνεχίζεται και όλοι αναμένουν τι άλλο θα βγει στην επιφάνεια.

Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στη μυστηριώδη αρχαία πόλη Τεοτιουακάν
Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post