Ανά τον κόσμο 250 εκατ. παιδιά έχουν έλλειψη βιταμίνης Α, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που πλήττει εκατομμύρια παιδιά και γυναίκες, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους παιδιών από αυτά που πεθαίνουν από νάρκες, όλμους και πολεμικές συρράξεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 1992 που επικαλείται το Businessinsider, 1,3 με 2,5 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν είχαν πρόσβαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα.
Τα παιδιά, η διατροφή των οποίων είναι φτωχή σε βιταμίνη Α, κινδυνεύουν, εκτός από το να χάσουν τη ζωή τους και με τύφλωση.
Συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ακριβά για τους πληθυσμούς περιοχών της γης που πλήττονται από τη συγκεκριμένη διατροφική κρίση, όμως υπάρχει λύση.
Θα μπορούσε να αλλάξει η τροφή που ήδη καταναλώνουν οι άνθρωποι και να εμπλουτιστεί με τις βιταμίνες αυτές που λείπουν, από μεγάλες ομάδες του πληθυσμού της Γης, όπως η βιταμίνη Α.
Μία τέτοια τροφή θα μπορούσε να είναι το ρύζι, το οποίο και καταναλώνεται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, με το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει με βασική του τροφή το ρύζι.
Για την ακρίβεια υπάρχει ήδη ένα είδος εμπλουτισμένου με βιταμίνες ρυζιού, που όπως αναφέρουν οι New York Times ονομάζεται «Golden Rice» και έχει αναπτυχθεί από το ίδρυμα Rockefeller σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.