Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ή αλλιώς πυελικό άλγος, είναι ένα συχνό σύμπτωμα για το οποίο παραπονιούνται πιο συχνά οι γυναίκες…
Ο πόνος στηνπεριοχή αυτή μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα αιτιών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Παρόλα αυτά πάντοτε πρέπει να διερευνάται από γιατρό γιατί υπάρχουν και μερικές καταστάσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Η πύελος είναι το χαμηλότερο τμήμα της κοιλιάς ακριβώς κάτω από τον αφαλό και περιλαμβάνει τμήμα του εντέρου, την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και τις ωοθήκες.
Έτσι ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να προέρχεται από ένα από αυτά τα όργανα ή σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλείται από τα οστά που βρίσκονται δίπλα, τους μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που είναι κοντά. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλές αιτίες πυελικού άλγους.
Τις περισσότερες φορές όταν μία γυναίκα έχει πυελικό άλγος πρέπει να εξακριβωθεί αν προέρχεται από το γεννητικό σύστημα. Οι πιο συχνές αιτίες γυναικολογικής φύσεως είναι:
Ωορρηξία: H ωορρηξία συμβαίνει στα μέσα του κύκλου κατά τη διάρκεια της οποίας η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο. Μερικές γυναίκες μπορεί να νιώθουν έντονο πόνο εκείνες τις μέρες, ο οποίος μπορεί να αλλάζει πλευρά από μήνα σε μήνα ανάλογα με την πλευρά που γίνεται η ωορρηξία. Ο πόνος διαρκεί μόνο λίγες ώρες και δεν είναι ανησυχητικός.
Δυσμηνόρροια: Oι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου έχουν ήπιες κοιλιακές κράμπες, αλλά περίπου 2 στις 10 νιώθουν έντονο πόνο, ώστε να μην είναι σε θέση να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο. Η δυσμηνόρροια μπορεί να βελτιωθεί με χρήση αναλγητικών σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Πρόκειται για χρόνια λοίμωξη που προσβάλλει τη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τα γειτονικά όργανα στην περιοχή της πυέλου, όπως το έντερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από χλαμύδια ή γονόρροια και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση γυναικείας υπογονιμότητας. Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Κύστη ωοθήκης: Η κύστη ωοθήκης είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που αναπτύσσεται σε μια ωοθήκη. Οι περισσότερες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και ανευρίσκονται τυχαία σε υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας. Πόνος μπορεί να προκληθεί όταν η κύστη γίνει μεγάλη, υποστεί ρήξη ή συστραφεί. Η θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις είναι φαρμακευτική, αλλά σε περίπτωση ρήξης ή συστροφής απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.
Ινομυώματα μήτρας: Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του γεννητικού συστήματος. Εμφανίζονται πολύ συχνά και συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Σε περίπτωση που είναι συμπτωματικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η μεγάλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου, το πυελικό άλγος, καθώς και το αίσθημα συχνουρίας και δυσκοιλιότητας.
Ενδομητρίωση: Σε μερικές γυναίκες ο ιστός του ενδομητρίου μπορεί να αναπτυχθεί σε θέσεις εκτός μήτρας, όπως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη, αλλά και σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Η ενδομητρίωση είναι από τις βασικές αιτίες πυελικού άλγους και ο πόνος σχετίζεται με τον κύκλο της γυναίκας και συνοδεύεται αρκετές φορές με πόνο κατά την επαφή.
Άλλες αιτίες που προκαλούν πυελικό πόνο τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες είναι οι παρακάτω:
Σκωληκοειδίτιδα: Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι πολύ συχνή. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, ανορεξία και εμετό που σταδιακά επιδεινώνονται, αλλά ορισμένοι έχουν λιγότερα τυπικά συμπτώματα.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή διαταραχή του εντέρου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά μεταβλητά και περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και ενίοτε επεισόδια διάρροιας ή/και δυσκοιλιότητας. Τα συμπτώματα τείνουν να έρχονται και να φεύγουν και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται δρα ανακουφιστικά.
Ουρολοίμωξη: Η ουρολοίμωξη προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, το κάψιμο κατά την ούρηση και η συχνουρία είναι τα συνήθη συμπτώματα. Η ουρολοίμωξη μπορεί να βελτιωθεί αυτόματα ή να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή λίγων ημερών.
Χρόνια δυσκοιλιότητα: Ως δυσκοιλιότητα περιγράφονται γενικά οι λιγότερες από τρεις κενώσεις εβδομαδιαίως. Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα περιστασιακά, σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο και να συνοδεύεται με κοιλιακό άλγος.
Νεφρολιθίαση: Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, αλλά όταν αρχίσουν να κινούνται προς τον ουρητήρα και την κύστη ει δυνατόν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο κατά μήκος της διαδρομής τους.
Προβλήματα με τη μέση, τα οστά της πυέλου και τις γειτονικές αρθρώσεις, όπως του ισχίου μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Συχνά είναι σαφές το σημείο που ξεκινά ο πόνος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να αντανακλά στην πύελο και να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αρχική προέλευσή του.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες πυελικού πόνου, μερικές εκ των οποίων είναι σοβαρές και άλλες όχι. Εάν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε την αιτία, για παράδειγμα τους πόνους της περιόδου θα μπορούσατε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη.
Αν δεν είστε σίγουροι για την αιτία ή αν ο πόνος είναι σοβαρός ή υποτροπιάζει θα πρέπει να δείτε άμεσα ένα γιατρό.
Use Facebook to Comment on this Post