xOrisOria News

Τι περιέχει το εντομοαπωθητικό φιδάκι;

Καλοκαίρι, για τον περισσότερο κόσμο η καλύτερη εποχή του χρόνου. Δυστυχώς όμως επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο, πέραν από τις ευκαιρίες για μπάνιο και χαλάρωση έφερνε την πιο συμπιεσμένη μορφή ενόχλησης στο σύμπαν…. τα κουνούπια. Ευτυχώς για εμάς το παραδοσιακό πράσινο φιδάκι που άναβε η γιαγιά τα βράδια κατάφερνε να κρατάει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες σε απόσταση. Από τι όμως κατασκευάζεται και τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Συνήθως το αντικουνουπικό φιδάκι κατασκευάζεται από αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου, με την καύση να αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της σπείρας, συνεχίζοντας αργά αργά προς το κέντρο. Αποτελεί μια από τις πιο φθηνές και εύκολες λύσεις, με διάρκεια περίπου 8 ωρών. Τα τελευταία χρόνια το φιδάκι έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις, παρόλα ταύτα πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καπνός που αναπνέουμε κατά τη διάρκεια της καύσης μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία. Υπολογίζεται ότι ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα.

Κατά καιρούς το φιδάκι έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, η χρήση όμως του εν λόγω εντομοαπωθητικού από έμπειρο κατασκευαστή δεν φέρει ιδιαίτερους κινδύνους. Στην συνέχεια παρατίθενται ορισμένα συστατικά τα οποία περιέχονται στο φιδάκι και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:

Πρώτο είναι το πύρεθρο. Αποτελεί ένα φυσικό υλικό υπό τη μορφή σκόνης, το οποίο συλλέγεται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Γενικότερα θεωρείται ασφαλές, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή. Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Δεύτερο είναι οι πυρεθρίνες. Αποτελούν εκχύλισμα από τις εντομοκτόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πύρεθρο και παρουσιάζουν καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τέλος το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ) αποτελεί προαιρετικό πρόσθετο, που αποτρέπει την οξείδωση του πυρεθροειδούς κατά την διάρκεια της καύσης. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και ημικρανίες.

Use Facebook to Comment on this Post