Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν ακυρώνουν το γεγονός, ότι η διαδικασία χρειάζεται σωστή οργάνωση και προετοιμασία, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς ταλαιπωρία. Για να μην σας πιάσει πανικός, να θυμάστε ότι ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες προς… ναυτιλλομένους, θα πάνε τα πάντα κατ’ ευχήν και θα ευχαριστηθείτε όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος!
Πρώτο βήμα (και σημαντικότερο): Να δεθείτε με το μωρό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η νονά δεν εμφανίζεται μόνο στα γενέθλια του παιδιού και κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ως ο μάγος με τα δώρα. Όταν γίνεσαι πνευματικός γονιός, έχεις υποχρέωση να καθοδηγείς πνευματικά το παιδί και να είσαι δίπλα του ακόμα και όταν εκείνο ενηλικιωθεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δεθείτε από τώρα με το παιδί, ακόμα και πριν τη βάφτιση. Φροντίστε, λοιπόν, να περάσετε χρόνο μαζί παίζοντας και γελώντας- η παρουσία σας είναι πιο σημαντική απ’ ότι νομίζετε.
Το όφελος, όμως, είναι διπλό και… πρακτικό. Σκεφτείτε ότι όσο πιο εξοικειωμένο είναι το μωρό μαζί σας πριν τη βάφτιση, το έργο σας την ώρα του Μυστηρίου θα γίνει ευκολότερο. Εκείνο θα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια στην αγκαλιά σας, δεν θα αποζητά συνέχεια τη μαμά του και επομένως τα κλάματα θα περιοριστούν.
Δεύτερο βήμα: Οι απαραίτητες αγορές
Ο σταυρός
Η πιο σημαντική αλλά και συμβολική αγορά που θα χρειαστεί να κάνετε είναι αυτή του σταυρού, στην οποία οι γονείς δεν έχουν λόγο και, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, είναι επιλογή του νονού. Από πολλούς, μάλιστα, χαρακτηρίζεται και ως δώρο ζωής αφού είναι το πρώτο σημαντικό δώρο στο Νεοφώτιστο, που θα του θυμίζει για πάντα το δέσιμο και την παντοτινή σχέση που έχει με τον νονό του.
Όσον αφορά το σχέδιο, παλαιότερα συνηθιζόταν ο σταυρός να είναι χρυσός, ωστόσο αυτή η μόδα δεν είναι υποχρεωτική στις μέρες μας. Πλέον, κυκλοφορούν βαπτιστικοί σταυροί, σε χρώματα (εκτός από χρυσό), όπως λευκό ή ροζ ή σε συνδυασμό χρωμάτων και σε μοντέρνα σχέδια που δεν περιορίζονται σε έναν κλασικό σταυρό. Μπορείτε έτσι να επιλέξετε κάποιο minimal σχέδιο ή έναν σταυρό με ζιργκόν ή διαμάντια. Έτσι, θα κάνετε δώρο στο παιδί ένα κόσμημα που θα του μείνει όταν μεγαλώσει και που μπορεί να «κλέψει» η μαμά του λίγες φορές όσο ακόμα είναι μικρό… Σχετικά με το κόστος, η τιμή ενός βαπτιστικού σταυρού εξαρτάται από το βάρος του, την καθαρότητά του (αριθμός καρατίων), το πόσο περίτεχνη είναι η κατασκευή του, αλλά και το αν κοσμείται από κάποια πέτρα. Ενδεικτικά, πάντως, η τιμή ενός βαπτιστικού σταυρού σε χρυσό ξεκινά από τα 150 ευρώ περίπου. Εσείς, φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε το ποσό που θα διαθέσετε ανάλογα με τις δυνατότητές σας.
Τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
Τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια του μωρού είναι μια ακόμη αγορά που θα σας κάνει να… τρέχετε. Ομολογουμένως, το ψάξιμο για τα ρούχα είναι μία από τις δυσκολίες της βάφτισης αφού πρέπει να συνυπολογίσετε διάφορες παραμέτρους: αρχικά, θα πρέπει να σεβαστείτε και να «ακούσετε» το γούστο της μαμάς- κακά τα ψέματα, αν δεν της αρέσει η επιλογή σας, θα φανεί. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να αφιερώσετε μια μέρα στα μαγαζιά και να τα επιλέξετε μαζί! Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε ένα «φορτωμένο» σύνολο που δεν ταιριάζει σε ένα μωρό. Επιπλέον, αν θέλετε να τ’ αγοράσετε αρκετό καιρό πριν τη βάφτιση, θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι τα μωρά μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς σε αυτή την ηλικία, γι’ αυτό φροντίστε να τα πάρετε λίγο μεγαλύτερα.
Οι υπόλοιπες αγορές…
Εκτός από αυτές τις δύο σημαντικές αγορές, η νονά θα πρέπει επίσης να αγοράσει: τα λαδόπανα (που συνήθως κυκλοφορούν στο ίδιο σετ με τις 3 πετσέτες και το σεντονάκι), ένα μπουκάλι λάδι, ένα σαπουνάκι, 3 κεράκια για την κολυμπήθρα, τη μεγάλη λαμπάδα αλλά και τα μαρτυρικά (εδώ θα βρείτε κάποιες ιδέες για να τα φτιάξετε μόνη σας ή μαζί με τη μαμά).
Τα χρήματα στην εκκλησία
Η τελευταία οικονομική «υποχρέωση» του νονού είναι τα χρήματα που θα δώσει στην εκκλησία για την τέλεση του μυστηρίου. Σύμφωνα με τη θεωρία, εδώ δεν υπάρχει κάποιο κατώτατο ούτε ανώτατο όριο- ο νονός κρίνει ποιο είναι το ποσό που θα δώσει στον ιερέα, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνάμεις.
Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά. Καλό θα είναι, λοιπόν, ενδεχομένως να συμφωνήσετε εκ των προτέρων με τον ιερέα που θα αναλάβει την βάπτιση, το ποσό που θα διαθέσετε. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και δυσάρεστα συμβάντα που είναι πιθανό ότι θα στενοχωρήσουν γονείς και παππούδες την ώρα του Μυστηρίου και που πρέπει να… προλάβετε!
Ο στολισμός της εκκλησίας και οι μπομπονιέρες
Τίποτα δεν είναι απόλυτο, αν και συνηθίζεται οι γονείς να πληρώνουν τον στολισμό της εκκλησίας. Ωστόσο, μπορείτε είτε να τον αναλάβετε εσείς εξ’ ολοκλήρου είτε να μοιραστείτε τα έξοδα με τους γονείς. Το ίδιο ισχύει και με τις μπομπονιέρες. Αν η μαμά το προτιμά, μάλιστα, μπορείτε να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας, όχι μόνο κατεβάζοντας λίγο το συνολικό κόστος της βάπτισης αλλά – το κυριότερο- κάνοντάς τις πιο ξεχωριστές. Πάρτε κάποιες πρωτότυπες ιδέες από παλαιότερο άρθρο μας.
Τρίτο βήμα: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα του Μυστηρίου
Κατά τη διάρκεια της βάπτισης, ο ρόλος σας είναι πρωταγωνιστικός αλλά και εύκολος, αφού ο ιερέας θα σας δίνει όλες τις σχετικές οδηγίες. Για να πάρετε μια ιδέα, θα χρειαστεί να επαναλάβετε κάποια λόγια που θα σας πει εκείνος, να φωνάξετε το όνομα του παιδιού και να απλώσετε το λάδι στο σώμα του. Δεν έχετε, λοιπόν, λόγο ν’ αγχώνεστε ούτε να μάθετε απ’ έξω βήμα- βήμα τι θα κάνετε εκείνη την κρίσιμη ώρα.
Αν θέλετε να ακολουθήσετε πιστά την παράδοση, το έργο σας έχει μια μικρή συνέχεια. Συγκεκριμένα, 3 μέρες μετά τη βάπτιση, η νονά συνηθίζεται να είναι παρούσα στο πρώτο μπάνιο του παιδιού, το νερό του οποίου θα πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε μια γλάστρα. Εκτός αυτού, συνοδεύει το παιδί στην εκκλησία τις επόμενες τρεις Κυριακές για να μεταλάβει. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν είναι υποχρεωτικό, όμως αποτελούν ένα μέρος των εθίμων και της παράδοσής μας που κάποιοι από εμάς, μπορεί να θέλουν ν’ ακολουθήσουν!