Τι σημαίνει η αμερικανική έρευνα πάνω στα γαλλικά σχέδια φορολόγησης τεχνολογικών κολοσσών
REUTERS/REUTERS FILE PHOTO
Δείτε ακόμα
- ΗΠΑ: Έρευνα για τον γαλλικό φόρο σε εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου 11/07 09:30
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την Τετάρτη μια έρευνα πάνω στη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογίας από τη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων ή εμπορικών περιορισμών από πλευράς των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ προβληματίζονται πως ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που αναμένεται να περάσει η γαλλική Γερουσία στοχοποιεί άδικα αμερικανικές εταιρείες» είπε ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, στην ανακοίνωσή του σχετικά με την έρευνα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η κίνηση αυτή δίνει στον Λαϊτχάιζερ περιθώριο ενός έτους για να διερευνήσει εάν το γαλλικό σχέδιο περί του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ειδικότερα, η έρευνα «Section 301» θα διερευνήσει κατά πόσον πρόκειται για αθέμιτη εμπορική πρακτική- σημειώνεται πως προηγούμενες έρευνες τέτοιου είδους είχαν ως αντικείμενα κινεζικές εμπορικές πρακτικές και επιδοτήσεις από πλευράς της ΕΕ σε μεγάλα πολιτικά αεροσκάφη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ένας φόρος 3% στα έσοδα των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου στη Γαλλία θα απέφερε 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η θέση του Εμπορικού Αντιπροσώπου είναι πως οι υπηρεσίες που καλύπτονται είναι υπηρεσίες στις οποίες αμερικανικές εταιρείες έχουν ηγετική θέση. «Η δομή του προτεινόμενου νέου νόμου, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων, υποδεικνύουν πως η Γαλλία στοχεύει άδικα τον φόρο σε συγκεκριμένες εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ».
Ο Λαϊτχάιζερ είεπ ότι ο Τραμπ «έχει δώσει εντολή να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του νόμου και να διαπιστώσουμε εάν κάνει διακρίσεις ή είναι παράλογος και επιβαρύνει ή περιορίζει το εμπόριο των ΗΠΑ»/
Ο Λε Μερ έχει πει ότι ο φόρος θα στοχεύσει περίπου 30 εταιρείες, κυρίως αμερικανικές μα επίσης κινεζικές, γερμανικές, ισπανικές και βρετανικές, καθώς και μία γαλλική και αρκετές εταιρείες γαλλικής προέλευσης που έχουν αγοραστεί από ξένες.
Ο φόρος θα επηρεάσει εταιρείες με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ από ψηφιακές δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της online διαφήμισης. Εταιρείες όπως η Google, η Apple, το Facebook και η Amazon αναμένεται να επηρεάζονται.
Σημειώνεται πως η ΙΤΙ, οργανισμός που αντιπροσωπεύει την Apple, την Amazon, τη Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην καταφύγουν σε δασμούς στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσουν αυτά τα πολύπλοκα ζητήματα εμπορικής φύσης, μα ζητούμε να προχωρήσει την έρευνα σε πνεύμα διεθνούς συνεργασίας και χωρίς να χρησιμοποιήσει δασμούς ως “θεραπεία”» δήλωσε η Τζένιφερ Μακλόσκι, αντιπρόεδρος πολιτικής της ΙΤΙ. Ωστόσο, γερουσιαστές της Επιτροπής Οικονομικών, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, επιδοκίμασαν την έρευνα, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές απόπειρες προστατευτισμού που στοχοποιούν άδικα αμερικανικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει το BBC, το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον φόρο (ύψους 3%) την Πέμπτη. Σημειώνεται πως η θέση της Γαλλίας είναι πως οι εταιρείες που θα επηρεαστούν εκμεταλλεύονται φορολογικά «παραθυράκια» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post