Οι πρόεδροι των χωρών της νατοϊκής συμμαχίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφώνησαν σε έναν κοινό οδικό χάρτη για την «παράλληλη δομή» καθώς βρίσκεται σε μια διευρυνόμενη έρευνα, για τις υποτιθέμενες υποκλοπές του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, ενώ συζητήθηκε και η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ουαλία.
Ο Ερντογάν μιλώντας με μια ομάδα δημοσιογράφων επί του προεδρικού αεροπλάνου, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο Κορυφής του NATO, έδωσε την εικόνα της συζήτησης στις 5 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ερντογάν, επίσης, εξήγησε ότι έφερε το θέμα των γερμανικών υποκλοπών που γίνονταν επί χρόνια στην Τουρκία, κατά τη προσωπική συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Συζήτησα επίσης,- γράφει η Χουριέτ- με τον κύριο πρόεδρο, το θέμα που αφορά «το παράλληλο κράτος» στην Τουρκία. Του θύμισα τα γεγονότα και τόνισα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών μας πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή για το θέμα αυτό και την ανάγκη να επικεντρωθούν σε αυτή τη δομή (του παράλληλου κράτους) που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μέσα από τις προσπάθειες των οργανισμών πληροφοριών μας, αλλά και από υπουργεία Εξωτερικών μας θα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Και εύχομαι ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και εκεί (στις ΗΠΑ) να οδηγήσουν σε πιο απτά αποτελέσματα», είπε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για την απάντηση Ομπάμα στο αίτημά του για «απέλαση» του θρησκευτικού ηγέτη Fethullah Gülen που διαμένει στην Πενσυλβανία.
Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του έχουν κατηγορηθεί ότι σχημάτισαν ένα «κράτος εν κράτει» ή μια «παράλληλη δομή» κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Μια συνεχιζόμενη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα του «κινήματος Γκιουλέν» στην Τουρκία σε όλα τα κρατικά επίπεδα.
Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους
Αν και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη συνάντηση που διήρκεσε 1,5 ώρα, όπως για την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Η προσπάθεια των ΗΠΑ ήταν να επιστρατεύσει συμμαχική υποστήριξη στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, και βέβαια βρισκόταν υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα.
«Στόχος τους, είναι η διαμόρφωση ενός συνασπισμού με τη συμμετοχή 11 μελών του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω εάν η Αμερική είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τις χώρες αυτές, αλλά συναντηθήκαμε όλοι εκεί. Η Βρετανία και η Γαλλία είναι θετικές (στην ιδέα) και η Γερμανία το ίδιο. Υπάρχει μόνο η Αυστραλία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Έχουν, ήδη, ζητήσει και επιθυμούν οι γειτονικές χώρες να αναλάβουν μια θέση σε αυτό το έργο. Εκτός από αυτό υπάρχει προθεσμία για τη νέα κυβέρνηση στο Ιράκ στις 11 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια (κοινή) κατανόηση να καταβάλουν προσπάθειες, έτσι ώστε, από το νέο υπουργικό συμβούλιο της 11ης Σεπτεμβρίου να αναλάβει ορισμένα καθήκοντα», είπε ο Ερντογάν.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία σηκώνει, ήδη, βαρύ φορτίο στους ώμους της, υποδηλώνοντας ότι αποφεύγει να ενταχθεί με τις γειτονικές χώρες κατά των τζιχαντιστών.
Παράλληλα, είπε, ότι η χώρα του εμπόδισε πολλούς μαχητές να περάσουν από την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία.
Use Facebook to Comment on this Post