Το καλοκαίρι τι συμβαίνει με την πίεση μου; Ανεβαίνει ή πέφτει; Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς από τον χειμώνα, για να αποκαταστήσει την θερμορύθμιση του. Προκαλείται αγγειοδιαστολή και εφίδρωση. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Αφʼ ενός μεν γιατί μεγαλώνει ο χώρος (αγγειοδιαστολή) που κινείται το αίμα, οπότε η καρδιά καταβάλει λιγότερη δύναμη-αρτηριακή πίεση, αφʼ ετέρου μειώνεται με την εφίδρωση (απώλεια υγρών) και ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος.
Έτσι αν συνεχίζετε την αντιυπερτασική σας αγωγή, θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνότερα την πίεση σας και σε περίπτωση υπότασης να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους παίρνουν και διουρητικά, τα οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, υπόταση και θερμοπληξία. Εφʼ όσον η χορήγηση τους είναι απαραίτητη, τότε θα πρέπει να γίνεται προσεκτική αναπλήρωση των αποβαλλόμενων υγρών και οπωσδήποτε ενημέρωση του θεράποντα γιατρού.
Τι γίνεται όμως όταν κάνουμε διακοπές στο βουνό;
Μήπως υπάρχουν κάποιες διαφορές;
Εάν το υψόμετρο είναι μέχρι τα 2000 μέτρα δεν δημιουργείται πρόβλημα. Μια μικρή ταχυκαρδία και πιθανά μια μικρή δυσκολία στην αναπνοή που αποκαθίστανται σε λίγες μέρες. Εάν όμως το υψόμετρο είναι πάνω από 2000 μέτρα, επειδή μειώνεται το οξυγόνο και η ατμοσφαιρική πίεση, τότε αντίστοιχα αυξάνονται οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση. Άρα και εδώ πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας για τις αλλαγές της πίεσης μας με σκοπό την πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Επειδή οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών ας εφοδιαστούμε με τα απαραίτητα αξεσουάρ, τα φάρμακά μας, το τηλέφωνο του γιατρού μας (αχρείαστο), την καλή μας διάθεση και ας τις απολαύσουμε, είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα.
ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
iatropedia