Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, υπάρχουν αρκετές τοξίνες από μύκητες που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους και η πηγή θα μπορούσε να είναι μύκητες που ζουν και αναπτύσσονται μέσα στο σπίτι. Αυτοί οι τοξικοί μύκητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας λένε οι ερευνητές.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τοξικές μυκητιάσεις αναπτύσσονται πολλές φορές στην χάρτινη ταπετσαρία που βάζουν πολλοί άνθρωποι στους τοίχους τους για διακόσμηση.
Οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν και τελικά να εξαπλωθούν στον αέρα. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Αυτές οι επιδράσεις της μετάδοσης των αερομεταφερθέντων μυκητών και των τοξινών τους στην ανθρώπινη υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, είπαν οι ερευνητές.
Οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τους μύκητες ονομάζονται μυκοτοξίνες. Μπορούν να μολύνουν τον αέρα του εσωτερικού χώρου και να οδηγήσουν σε ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων, μια κατάσταση που ονομάζεται “σύνδρομο άρρωστου κτιρίου” (sick building syndrome). Το σύνδρομο αυτό είναι μια κατάσταση όπου οι κάτοικοι ενός κτηρίου αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστοι ανάλογα με το χρόνο που έχουν περάσει μέσα σε αυτό.
Ο Jean-Denis Bailly, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής υγιεινής τροφίμων στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή της Τουλούζης στη Γαλλία, δήλωσε ότι οι μυκοτοξίνες αυτές απελευθερώνονται στον αέρα και τελικά εισπνέονται από τους κατοίκους του σπιτιού.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
Τοξικές μυκητιάσεις: Πώς έγινε η έρευνα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει γίνει εκτεταμένη μελέτη της μυκητιακής μόλυνσης στα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα όσον αφορά τις μυκοτοξίνες στον αέρα. Για την εν λόγω μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τρεις μύκητες που συνήθως βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα: Penicillium brevicompactum, Aspergillus versicolor και Stachybotrys chartarum. Στην συνέχεια τοποθέτησαν επίτηδες δείγματα και από τους τρεις αυτούς μύκητες επάνω σε ένα κομμάτι ταπετσαρίας τοίχου, προτού αφήσουν ένα σταθερό ρεύμα αέρα να χτυπάει την ταπετσαρία για αρκετή ώρα και να διαχέεται σε όλο το δωμάτιο. Στο τέλος, συνέλεξαν δείγματα αέρα του δωματίου για έλεγχο.
Κατά την ανάλυση του αέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στο σπίτι, τα οποία τα εισπνέουμε ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, περιείχαν τοξίνες από αυτούς τους μύκητες.
Η μελέτη αναφέρει ότι στη Βόρεια Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική το 20-40% των κτηρίων παρουσιάζουν ανάπτυξη μυκήτων που είναι ορατή ακόμα και με γυμνό μάτι. Ο μύκητας Aspergillus versicolor έχει βρεθεί σε δείγματα σκόνης, αέρα και δομικών υλικών, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τοξικές μυκητιάσεις: "Τυφλό σημείο" για την επιστήμη
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επικεντρωθεί στις χημικές εκπομπές περισσότερο από αυτές τις τοξίνες. Οι εκπομπές αυτοκινήτων και εργοστασίων, οι εκπομπές αερίων από τους χημικές επεξεργασίες και άλλοι παράγοντες ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μελετηθεί λεπτομερώς για την πιθανότητα να βλάψουν τους ανθρώπους. Η επίδραση της μούχλας και των μυκητών στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ο αντίκτυπός της στον άνθρωπο υπήρξε μέχρι στιγμής ένα “τυφλό σημείο” στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Σύμφωνα με την Bailly, οι προσπάθειες για καλύτερη ενεργειακή απόδοση των νέων κτηρίων σημαίνει ότι περισσότερα σπίτια είναι μονωμένα με ταπετσαρίες τοίχου για να εξοικονομούν θέρμανση και ψύξη. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στους μύκητες να αναπτυχθούν, ειδικά στις υγρές περιοχές, όπως σε μπάνια ή κουζίνες. Οι συσκευές που είναι υγρές τείνουν επίσης να αναπτύσσουν μύκητες και μούχλα αν δεν καθαρίζονται επαρκώς. Labels Άρθρα, Ε.Ε, Υγεία loading…ksipnistere.com