Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (αριστερά) επισκέφθηκε την έδρα της ΕΛΔΥΚ, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και το Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά (φωτ. αρχείου από το ΥΠΕΘΑ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διακομματική στήριξη απολαμβάνει η συνεχιζόμενη δραστηριότητα της Αγκυρας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), όπως φάνηκε από την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Το ΑΚΡ και ο εθνικιστικός εταίρος του ΜΗΡ, καθώς, επίσης, οι κεμαλιστές του CHP και το έτερο ακροδεξιό «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) εξέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία περιγράφουν ως «σωστή και κατάλληλη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων του κράτους μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν συνυπέγραψε ήταν το Κουρδικό (HDP) που, πάντως, εξέδωσε δικό του κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο εκδήλωσε τη στήριξή του στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ από τις δύο κοινότητες. Η αντίδραση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποτελεί κατά κύριο λόγο απάντηση στην απόφαση της Ε.Ε. να λάβει κάποια μέτρα κατά της Αγκυρας, ακριβώς λόγω της δραστηριοποίησης των τουρκικών γεωτρύπανων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ο,τι απόφαση και να πάρει ο οποιοσδήποτε, όποια εμπόδια κι αν προσπαθήσει να βάλει ο οποιοσδήποτε, όπως ανακοινώθηκε σε αυτή τη δήλωση (σ.σ. των τεσσάρων κομμάτων) η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο με την ίδια αποφασιστικότητα και δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε σχετικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διακήρυξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εκδόθηκε «λίγο πριν από την εορτή της ειρήνης και δημοκρατίας της 20ής Ιουλίου», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τον πρώτο Αττίλα, δηλαδή το πρώτο σκέλος της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Ο κ. Οκτάι είναι απλά ακόμα ένας Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος χρησιμοποιεί την απειλή του «Αττίλα» προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή.
Χθες, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Κύπρο όπου και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Προσκεκλημένος του Σάββα Αγγελίδη, υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με την ιδιότητα του υπουργού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και το Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά.
Παράλληλα, χθες, η τουρκοκυπριακή πλευρά επανήλθε με ορισμένες προτάσεις που θυμίζουν παλαιότερες εκδοχές προτάσεων για συνομοσπονδία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση η ομοσπονδία δεν είναι ρεαλιστική λύση. «Επομένως οι επιλογές είναι δύο. Ή να αλλάξουν οι παρόντες όροι για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάτι και να ιδρυθεί τότε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός ή να γίνουν αποδεκτοί οι νυν όροι ως δεδομένα και να συζητηθούν νέες ιδέες για να ιδρυθεί ένας άλλος συνεταιρισμός πέραν του ομοσπονδιακού συνεταιρισμού», είπε (Αναντολού) ο κ. Οζερσάι, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε την ανακίνηση του ζητήματος των Βαρωσίων ως τουρκοκυπριακή απάντηση στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post