Το βέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία ο όμιλος έχει εξασφαλίσει διετή παράταση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έως και το 2021.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην τελική ευθεία μπαίνει από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης ενόψει της ανακοίνωσης στις 16 Μαΐου του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου, στο πλαίσιο του Investors Day που διοργανώνεται στο Λονδίνο. Το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προεξοφλείται ότι θα είναι μεγάλο, καθώς πάνω από 60 επενδυτικοί οίκοι θα συμμετάσχουν στο Investors Day, που διοργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ομίλου την προσεχή τριετία.

Στόχος, η παρουσίαση ενός συνεκτικού επιχειρηματικού σχεδίου που, εκτός από την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα περιλαμβάνει κινήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Τράπεζας στο εσωτερικό, την ενίσχυση την οργανικών εσόδων και την οριστική επάνοδο στην κερδοφορία ήδη από το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνονται οι εξελίξεις για την οριστικοποίηση της μεταβίβασης της Banca Romaneasca στην Eximbank, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate, αλλά και για τη μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο στη λιβανέζικη τράπεζα Audi, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Σε εκκρεμότητα παραμένει η αποεπένδυση από την Κύπρο, που, αν και έχει δρομολογηθεί, δεν θα οριστικοποιηθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν από το Investors Day, ενώ η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την οποία ο όμιλος έχει εξασφαλίσει διετή παράταση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έως και το 2021. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές, ο όμιλος της ΕΤΕ θα διατηρήσει τη δραστηριότητά του στη Βόρεια Μακεδονία και στη Μάλτα.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, η διοίκηση της ΕΤΕ υλοποιεί και τη διοικητική της αναδιοργάνωση με νέα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί ή αναμένεται να ενταχθούν στον όμιλο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τοποθέτηση του κ. Χρίστου Χριστοδούλου στη θέση του διευθυντή Οικονομικών (CFO), η οποία προϋποθέτει την έγκριση του ΤΧΣ, που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό 40,39%. Η διοίκηση του ΤΧΣ έκανε αισθητή την παρουσία της στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με πενταμελή ομάδα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Μάρτιν Τζούρντα, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της τράπεζας βάσει του πλαισίου συνεργασίας (RFA) που έχει υπογράψει το Ταμείο με την ΕΤΕ το 2015 μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ έθεσε επιτακτικά την τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα του ομίλου. Μεταξύ των ζητημάτων που αποτελούν σημείο τριβής και προκάλεσαν και την ηχηρή παρουσία του ΤΧΣ στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιρροή που καταλογίζουν στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη στα θέματα της στελέχωσης της τράπεζας μέσω της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, στην οποία είναι πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι στη θέση αυτή της επιτροπής πρέπει να βρίσκεται ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ εκτελεί χρέη προέδρου ως προσωρινή λύση και συγκεκριμένα για ένα χρόνο, που ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου, αλλά το γεγονός ότι στο μεταξύ ο όμιλος αναδιοργανώνεται στελεχιακά δεν αποτελεί, σύμφωνα με το ΤΧΣ, συγκυριακή εξέλιξη. Το θέμα έμεινε ανοικτό και αναμένεται να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου στο Investors Day η ομάδα της ΕΤΕ να συμπληρωθεί με τον αρμόδιο CFO.

Η νέα διοικητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον κ. Ερνέστο Παναγιώτου, στέλεχος προερχόμενο από τη McKinsey, που αναλαμβάνει επικεφαλής στον στρατηγικό σχεδιασμό, και τον κ. Κώστα Αδαμόπουλο, που αναλαμβάνει τον τομέα των πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Επικεφαλής του τομέα των NPEs αναλαμβάνει η κ. Φωτεινή Ιωάννου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *