Σε αυτή τη λογική κινείται και το CityHome, ένα πρότζεκτ ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Στόχος των ειδικών ήταν να δημιουργήσουν ένα διαμέρισμα με όλα τα κομφόρ συνολικού εμβαδού μόλις 18 τ.μ. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται στην κεντρική κινούμενη μονάδα, η οποία παίζει τον ρόλο ενός «πολυεπίπλου», ικανού να μεταμορφωθεί σε υπνοδωμάτιο, γυμναστήριο, τραπεζαρία, σαλόνι, κουζίνα, ενώ παραχωρεί επιπλέον χώρο μεγαλώνοντας το μπάνιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται κάτι τέτοιο. Αυτό που ίσως κάνει το CityHome να διαφέρει από άλλες απόπειρες είναι το γεγονός ότι διαβάζει τις κινήσεις του χρήστη, μεταφράζοντάς τες σε εντολές. Ετσι μια κίνηση του χεριού αρκεί για να ξεδιπλωθεί το κρεβάτι ή να κάνει την εμφάνισή του ο πάγκος της κουζίνας ή να βγει το τραπέζι της τραπεζαρίας.
«Μια χειρονομία αρκεί για να μεταμορφώσει τον χώρο σε ένα άνετο υπνοδωμάτιο, ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο, μια τραπεζαρία για έξι άτομα ή ένα άνετο σαλόνι» λένε οι ευρηματικοί ερευνητές.
Το CityHome διαθέτει ακόμη ένα «έξυπνο» σύστημα φωτισμού, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του χρήστη, ελέγχει τις κουρτίνες ή αλλάζει το χρώμα του φωτισμού ανάλογα με τη διάθεσή του.
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ