Το ενδεχόμενο υψηλότερων φόρων φρέναρε τις αιτήσεις για χωριστές δηλώσεις

Οι περισσότεροι που έχουν υποβάλει αίτηση για χωριστές δηλώσεις είναι ζευγάρια σε διάσταση, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θέλουν να έχουν προβλήματα με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο φόβος των τεκμηρίων και το ενδεχόμενο καταβολής υψηλότερων φόρων «προσγείωσε» τα ζευγάρια που ήθελαν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας (28 Φεβρουαρίου) έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις, όταν τις τέσσερις πρώτες εργάσιμες ημέρες που ξεκίνησε η σχετική διαδικασία είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους 2.100 φορολογούμενοι. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης εκτιμούν ότι οι περισσότεροι που έχουν υποβάλει αίτηση είναι ζευγάρια σε διάσταση, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θέλουν να έχουν προβλήματα με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη ένας λόγος που περιορίστηκαν οι αιτήσεις είναι ότι από φέτος θα εκδίδονται διαφορετικά εκκαθαριστικά σημειώματα είτε πρόκειται για κοινή δήλωση είτε για χωριστή. Σημειώνεται ότι τα ζευγάρια μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους για χωριστή δήλωση στη φορολογική διοίκηση.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακληθεί, δηλαδή μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

Πάντως, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογουμένους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

Τι σημαίνει η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης:

1. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του. Δηλαδή, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή. Επί της ουσίας, εάν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος ύψους 500 ευρώ και στον άλλον επιστροφή 500 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά τον φόρο και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.

2. Οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:

• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.

• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών – δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών

• Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *