ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ
Στη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπόρεσε να παραθέσει ορισμένες μικρές νίκες που πέτυχε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα μήνα, μεταξύ αυτών και την άρση των capital controls. Ωστόσο, έχει κάνει και λάθη. Προκειμένου να αλλάξει ριζικά την κατάσταση της χώρας, οφείλει να μάθει από αυτά τα λάθη.
Κατ’ αρχάς, ας κοιτάξουμε τι έχει πετύχει ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τώρα. Ανέλαβε την κυβέρνηση έχοντας σαφές σχέδιο και ξεκίνησε αμέσως να το εφαρμόζει. Στελέχωσε την κυβέρνηση με ταλαντούχους υπουργούς, πολλοί από αυτούς τεχνοκράτες, εκτός της κομματικής θερμοκοιτίδας.
Η κυβέρνηση δεν έβαλε μόνο τέλος στα capital controls, αλλά ξεκλειδώνει επενδυτικά σχέδια, όπως το Ελληνικό, ανέλαβε να καταστήσει συμβατές μεταξύ τους τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου και αποκαθιστά την τάξη στα πανεπιστήμια, που αποτελούσαν άβατο για την Αστυνομία.
Πολλοί ανησυχούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχαινε τον στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης, περικόπτοντας ελαφρώς τις δημόσιες δαπάνες και διατηρώντας τον επίσημο προϋπολογισμό, θα πετύχει τον στόχο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ως αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης κόμισε καλά νέα στη Γερμανίδα καγκελάριο, τον μεγαλύτερο δανειστή του. Θα χρειαστεί τη βοήθειά της όταν προσπαθήσει να πείσει την Ευρωζώνη για χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων από το 2020, ώστε να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και των επιχειρήσεων.
Η Μέρκελ δεν θα θέλει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά ίσως επιτρέψει μια εναλλακτική λύση: να υπολογίσει η Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά των ελληνικών ομολόγων ως έσοδα. Αυτά ισοδυναμούν με περίπου 0,8% του ΑΕΠ το 2020, είναι δηλαδή αρκετά για την περικοπή της φορολογίας που θέλει ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα, όμως, ταλανίζεται από διαφθορά, πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος και αποσάθρωση ιδρυμάτων. Παρότι είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ελληνικό DNA, σίγουρα η αλλαγή αυτής της κουλτούρας που κρύβεται πίσω από τις παρατυπίες θα είναι δύσκολο έργο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει ορισμένα λάθη.
Το πρώτο ήταν ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο. Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πρόβλημα με τα περιστατικά αυτά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να έχει κάποιες μικρές επιτυχίες από το να εγκαθιδρύσει γενικούς σταθερούς κανόνες. Το άλλο λάθος του ήταν ο διορισμός μόνο δύο γυναικών στην κυβέρνηση.
Ευτυχώς, έχει ακόμη την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του. Αλλά υπάρχει μία ακόμη ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση: Ο διορισμός τεχνοκρατών έχει το μειονέκτημα ότι μπορούν εύκολα να αποστασιοποιηθούν από τα μέλη της Βουλής και από το ευρύ κοινό. Οταν η κατάσταση δυσκολέψει, κάτι που σίγουρα θα συμβεί, τα μέλη της κυβέρνησης ίσως χαρακτηριστούν απόμακροι ελιτιστές και επικριθούν από το εκλογικό σώμα. Οι αρχαίοι Ελληνες δίδασκαν ότι μετά την Υβρι ακολουθεί η Νέμεσις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μια εντυπωσιακή αρχή. Θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν αντιλαμβανόταν ότι ακόμα και ο ίδιος κάνει λάθη.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr