xOrisOria News

Το ιστορικό της εκλογής των ενοίκων του Προεδρικού Μεγάρου

Ενώπιον κρατικών, διπλωματικών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών, αξιωματούχων και του συνόλου των βουλευτών, ο Κων. Τσάτσος ορκίζεται το 1975 Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ευρύτατη πλειοψηφία που διασφαλίζει η υποψηφιότητα της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, μετά τη δημόσια στήριξη της πρότασης του πρωθυπουργού τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το ΚΙΝΑΛ χθες, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερη διαδικασία ψηφοφορίας και πως το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης η εθνική αντιπροσωπεία θα έχει αναδείξει τον διάδοχο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει απλώς την ψηφοφορία, καθώς δεν προβλέπονται ομιλίες ή συζήτηση σε αυτή τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό η ψηφοφορία είναι ονομαστική και ο κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα της προτίμησής του δίχως αιτιολόγηση ψήφου, ενώ εναλλακτικά έχει δυνατότητα να ψηφίσει «παρών» ή να απόσχει. Δηλαδή, δεν υπάρχει κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αρνητική ψήφος.

Με εξαίρεση τον κ. Χρ. Σαρτζετάκη, προερχόμενο από το δικαστικό σώμα, όπως και η κ. Σακελλαροπούλου, ο οποίος κατόπιν πρότασης της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εξελέγη Πρόεδρος από το 1985 έως το 1990, όλα τα άλλα πρόσωπα που αναδείχθηκαν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα προέρχονταν από τον χώρο της πολιτικής.

Πρώτος, ως προσωρινός Πρόεδρος από τα τέλη του 1974 έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους, εξελέγη από την τότε πλειοψηφία ο Μιχ. Στασινόπουλος. Οταν ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας, μετά τη δικτατορία, εξελέγη αρχηγός του κράτους ο Κων. Τσάτσος, έχοντας αντίπαλο τον Παν. Κανελλόπουλο, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από την Ενωση Κέντρου, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ενωμένη Αριστερά είχαν ψηφίσει «λευκό». Τον Κ. Τσάτσο, το 1980, διαδέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο έως τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο οποίος εξελέγη εκ νέου και τον Μάιο του 1990.

Το 1985, όπως προαναφέρθηκε, εξελέγη ο κ. Σαρτζετάκης, ενώ μετά τη δεύτερη θητεία Καραμανλή, τον Μάρτιο του 1995 εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επανεκλέγεται στο προεδρικό αξίωμα το 2000.
Δύο θητείες παρέμεινε στη θέση του αρχηγού του κράτους και ο Κάρολος Παπούλιας, από το 2005 έως το 2015, οπότε εξελέγη –ως γνωστόν– ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Ολοι άνδρες ώς τώρα, αλλά όχι όλοι να υποστηρίζονται ή να αποτελούν προτάσεις κομμάτων συγγενών ιδεολογικοπολιτικά μαζί τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι εκείνες του Κ. Στεφανόπουλου, που είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, του Καρ. Παπούλια, που είχε προταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ή και του νυν Προέδρου ο οποίος είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post