Το κάπνισμα δεν ευθύνεται μόνο για παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος και των πνευμόνων, αλλά επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.
«Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καταρράκτη, τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, καθώς και για τη ξηροφθαλμία», επισημαίνει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.
Το κάπνισμα ενοχοποιείται ως η δεύτερη σημαντική αιτία για την επιτάχυνση της εμφάνισης καταρράκτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν κάποιος καπνιστής διακόψει το κάπνισμα, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο της προκαλούμενης βλάβης στο φακό του οφθαλμού, αλλά παρ’όλα αυτά η βλάβη η οποία έχει ήδη προκληθεί θα είναι μη αναστρέψιμη. Οι καπνιστές εμφανίζουν καταρράκτη περίπου 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα απ’ότι οι μη καπνιστές.
Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πιθανότατα λόγω της μείωσης της καλής αιμάτωσης του οφθαλμού από προοδευτική αγγειοπάθεια. Οι καπνίζοντες 1 πακέτο ή και περισσότερα την ημέρα είναι 2,4 φορές πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς, την πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας όρασης στην τρίτη ηλικία. ΄Οσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που καπνίζουν και όσο περισσότερο αυτοί καπνίζουν, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.
Επιπρόσθετα ο καπνός του τσιγάρου περιορίζει το οπτικό πεδίο των ατόμων που καπνίζουν. Για παράδειγμα, όσοι καπνίζουν ενώ οδηγούν έχουν μικρότερο οπτικό πεδίο απ’ότι θα είχαν αν δεν κάπνιζαν. Ακόμη το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει και τη νυχτερινή όραση.
Μία ακόμη ενοχλητική πάθηση των ματιών στην οποία ο καπνός παίζει επιβαρυντικό ρόλο είναι και η ξηροφθαλμία, σύμφωνα με τον Δρ. Αν. Κανελλόπουλο. Ακόμα και κάποιος που δεν παρουσιάζει ξηροφθαλμία, όταν μπει σε χώρο με καπνό αισθάνεται τα μάτια του στεγνά, ερεθισμένα και να δακρύζουν.
Στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Mainz, στη Γερμανία, έγινε μελέτη κατά την οποία ερευνητές ανέλυσαν με ηλεκτροφόρηση τα δάκρυα 105 ματιών καπνιστών και μη καπνιστών. Τα αποτελέσματα έδειξαν αλλοιώσεις στις πρωτείνες των δακρύων των καπνιστών. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάλυση των πρωτεινών των δακρύων με ηλεκτροφόρηση θα βοηθήσει περαιτέρω στον εντοπισμό της παθογένεσης των οφθαλμικών παθήσεων της επιφάνειας του ματιού που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καπνιστές ανέφεραν αίσθημα καύσου του οφθαλμού, φαγούρα και αίσθημα ξένου σώματος.
Δυστυχώς όλο και περισσότερα νέα άτομα εθίζονται σ’αυτή την ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια, μιας και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτρέψει κάποιος τους νέους από το να καπνίσουν, καθώς υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου.
Use Facebook to Comment on this Post