Tο τέλος του 2019 βρίσκει τη Φώφη Γεννηματά λίγο-πολύ εκεί όπου στόχευε: ανανεώνοντας ατύπως τη θητεία της, εκτός απροόπτου, για δύο ακόμη χρόνια, έχοντας «παγώσει» το διαρκώς επανερχόμενο δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ» και με καθαρό έδαφος για να προωθήσει τον σχεδιασμό του ενιαίου φορέα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Από το «επανιδρυτικό» συνέδριο του Μαρτίου και τη διπλή κάλπη του καλοκαιριού μέχρι το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η χρονιά που φεύγει κάθε άλλο παρά… πληκτική ήταν για το Κίνημα Αλλαγής, που κλήθηκε να βρει τη θέση του σε έναν πολιτικό χάρτη υπό διαμόρφωση, εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων αλλά και ασφυκτικών πιέσεων από το δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πυροδότησε αντιδράσεις και έθεσε για μεγάλο διάστημα την ηγεσία σε θέση άμυνας, εκτιμάται πως σε γενικές γραμμές το τέλος του 2019 βρίσκει τη Φώφη Γεννηματά λίγο πολύ εκεί όπου στόχευε: ανανεώνοντας ατύπως τη θητεία της, εκτός απροόπτου, για δύο ακόμη χρόνια, έχοντας παγώσει το διαρκώς επανερχόμενο δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ» και με καθαρό έδαφος για να προωθήσει τον σχεδιασμό του ενιαίου φορέα.
Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών για τη Χαρ. Τρικούπη είναι διπλό. Αφενός, να κερδίσει έδαφος σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, εκμεταλλευόμενη ενδεχόμενη κυβερνητική φθορά της Ν.Δ. και την έλλειψη αντιπολιτευτικού βηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του αναζητεί εσωτερικές ισορροπίες. Αφετέρου, να εκπέμψει ένα σταθερό μήνυμα σύμπνοιας εσωκομματικά, αλλά και να θέσει τις βάσεις μιας ισχυρής κομματικής δομής, που παγίως αποτελούσε ένα από πιο δυνατά «όπλα» του ΠΑΣΟΚ.
Στο πρώτο μέτωπο, η κλιμάκωση της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση –κυρίως σε πεδία με κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο– θα συνεχιστεί, ωστόσο το βάρος το τελευταίο διάστημα αναμενόμενα έχει μετατοπιστεί στη μονομαχία με την Κουμουνδούρου, που, ενόψει του δικού της συνεδρίου, εντείνει τις προσπάθειες για διεύρυνση προς τον πασοκικό χώρο. Μια διεύρυνση η οποία, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί αρρυθμίες στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Χαρ. Τρικούπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι οι «παραφωνίες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μια ευνοϊκή συγκυρία, η οποία ήδη της έχει αποφέρει καρπούς.
Από την άλλη πλευρά, απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευτεί το ΚΙΝΑΛ τις αναταράξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι να εξαλείψει τα φαινόμενα εσωστρέφειας εντός των δικών του τειχών, που πράγματι ήταν συχνά και κόστισαν σημαντικά τη χρονιά που φεύγει. Η αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον έτερο διακριτό εσωκομματικό πόλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, κορυφώθηκε πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο σε αυτό οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση προσωρινής ανακωχής. Οι καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα στη Χαρ. Τρικούπη, πάντως, μεταφέρουν κλίμα άτυπου «μορατόριουμ», διαβλέποντας ότι το χάσμα ανάμεσά τους, όσον αφορά χειρισμούς καίριων ζητημάτων, παραμένει αξιοσημείωτο.
Οι πρώην πρόεδροι
Αναφορικά με τους πρώην προέδρους, η συγκυρία της ανάδειξης των εθνικών θεμάτων, αλλά και η ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται πως λειτούργησαν θετικά ως προς το κλίμα μεταξύ της ηγεσίας και των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Οσον αφορά τον πρώτο, στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ τους «ως καλύτερες από ποτέ», υπενθυμίζοντας τη στήριξη του κ. Σημίτη προς την παράταξη τους τελευταίους μήνες, τόσο με την παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όσο και με το θετικό πρόσημο που προσέδωσε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Αντίστοιχα, τα ελληνοτουρκικά εκτιμάται ότι άνοιξαν πιο εμφατικά τους διαύλους επικοινωνίας της ηγεσίας με τον κ. Παπανδρέου. Ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, όπως και ο κ. Σημίτης με το πρόσφατο άρθρο του, που προκάλεσε αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ανέδειξαν το τελευταίο διάστημα τόσο την πολιτική που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ελσίνκι όσο και τη θέση για προσφυγή στη Χάγη προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για τα σενάρια που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον κ. Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ατόνησαν τις όποιες φήμες περί «γέφυρας» μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών, κάτι που επίσης εκτιμάται από τη Χαρ. Τρικούπη ότι λειτουργεί συσπειρωτικά για την παράταξη.
Τέλος, όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρότι κάποιες πληροφορίες θέλουν την πλευρά του ΚΙΝΑΛ να σχεδιάζει περαιτέρω κινήσεις με στόχο το… λιώσιμο των πάγων, ο ίδιος από τη μέχρι τώρα στάση του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης στα μέσα Μαρτίου, που αποτελεί και το «ορόσημο» του συνολικού εγχειρήματος για την αναδιοργάνωση του κινήματος.
Έντυπηkathimerini.gr