xOrisOria News

Το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο του κόσμου

1Είναι μεγάλο αυτό το σόι: ένας γνωστός γενετιστής, περισσότερο γνωστός στον κύκλο του ως «γενωμικός χάκερ», χρησιμοποίησε δεδομένα που διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο του κόσμου, ένα πεντιγκρί που περιλαμβάνει 13 εκατομμύρια άτομα σε διάφορες χώρες.

Πως φτιάχτηκε

Το γιγάντιο γενεαλογικό δέντρο παρουσιάστηκε από τον Γιάνιβ Έρλιχ, ερευνητή του γνωστού Ινστιτούτου Whitehead στη Μασαχουσέτης, σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη στις 24 Οκτωβρίου.

Το γενεαλογικό δέντρο είναι διαθέσιμο για τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες, είπε ο Έρλιχ, ωστόσο τα ονόματα έχουν απαλειφθεί από τη βάση δεδομένων για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες σχετικές μελέτες, οι οποίες βασίζονταν σε δεδομένα από ενορίες και ληξιαρχεία, η έρευνα του Έρλιχ και των συνεργατών του αξιοποίησε το geni.com, μια διαδικτυακή υπηρεσία γενεαλογικών δέντρων στην οποία έχουν καταχωρήσει εθελοντικά τα προφίλ τους 43 εκατομμύρια άτομα, κυρίως Αμερικανοί. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό υπολογιστικής βιολογίας, ο Έρλιχ δημιούργησε μια σειρά γενεαλογικών δέντρων τα οποία περιλαμβάνουν από μερικές χιλιάδες άτομα έως 13 εκατομμύρια συγγενείς.

Τι λείπειΣε γενικές γραμμές τα γενεαλογικά δέντρα μπορούν να δείξουν αν ένα χαρακτηριστικό ή μια πάθηση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή όχι. Στην περίπτωση των γενετικών νοσημάτων, τα δέντρα μπορούν να δείξουν αν η ασθένεια οφείλεται σε ένα ή περισσότερα γονίδια και το πώς αυτά τα γονίδια αλληλεπιδρούν.

Τα προφίλ που ανέλυσαν οι ερευνητές περιείχαν στοιχεία όπως ημερομηνίες και τοποθεσίες γεννήσεων και θανάτων, το σημαντικό όμως είναι ότι δεν περιλάμβαναν στοιχεία για την υγεία των χρηστών. Και αυτό σημαίνει ότι το γιγάντιο γενεαλογικό δέντρο θα ήταν δύσκολο να αξιοποιηθεί σε μελέτες για τα αίτια ασθενειών, όπως τουλάχιστον σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Nature.com.

Από την πλευρά της, η Λίσα Κάνον-Όλμπραϊτ, γενετιστής του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι, προειδοποιεί ότι η μελέτη βασίστηκε στις αναφορές των ίδιων των χρηστών, οι οποίες δεν μπορεί να θεωρηθούν απόλυτα αξιόπιστες. «Όλοι θέλουν η οικογένειά τους να πηγαίνει πίσω μέχρι το βασιλικό αξίωμα» σχολιάζει η ερευνήτρια. «Αυτά τα γιγάντια γενεαλογικά δέντρα δεν τα πιστεύουμε από μια ημερομηνία και πίσω» εξηγεί. Για την ίδια, το όριο είναι το έτος 1500.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post