Προικισμένο με εξαιρετική φυσική ομορφιά, χρυσαφένιες αμμουδιές και διάφανα νερά που σε αιχμαλωτίζουν. Τις αμμουδιές διαδέχονται μικροί απόμεροι όρμοι, θαμνώδεις λόφοι και τοπία με κέδρους. Σπαρμένα γραφικά ξωκλήσια, κάτασπρα σπίτια, πέτρινα αγροτόσπιτα, εξοχικές κατοικίες, εντυπωσιακές βίλες και γαλήνια ηρεμία συμπληρώνουν τo υπέροχο σκηνικό.
Αν και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πάρο μοιάζει να μην έχει καμία σχέση μαζι της. Σε ρυθμούς διαφορετικούς από τη διάσημη γειτόνισσά της, η μικρούλα Αντίπαρος έχει να αντιπροτείνει το δικό της ήρεμο μοντέλο διακοπών, που δεν επιδέχεται αλλαγή. Έτσι, είτε θα το αποδεχτείτε εξολοκλήρου και θα ανακαλύψετε τις μοναδικές χάρες του νησιού, είτε θα πρέπει να γυρίσετε πίσω στην κοντινή, κοσμοπολίτικη Πάρο.
Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος που σημαίνει δασώδες νησί. Η αρχαιολογική σκαπάνη έβγαλε από τα σωθικά του μαρμάρινα ειδώλια, κεραμικά και άλλα σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Η πρώτη αναφορά της Αντιπάρου με τη σημερινή ονομασία της γίνεται μόλις τον 13ο αιώνα μ.Χ. Η λέξη όμως είναι αρχαία, καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αντίπαρος ήταν ένας από τους 50 γιους του Αίγυπτου, ο οποίος δολοφονήθηκε, όπως και 48 από τα αδέλφια του, από τη σύζυγό του Κριτομηθέα, που ήταν μια από τις 50 Δαναΐδες.
Το νησί έγινε παγκοσμίως γνωστό από τον 17ο ως το 19ο αιώνα μ.Χ. από τους ξένους περιηγητές που επισκέπτονται εκείνη την περίοδο την Αντίπαρο. Δημοσιεύουν τις εντυπώσεις τους και τα χαρακτικά τους που απεικονίζουν το περίφημο σπήλαιο και τις άλλες αρχαιολογικές περιοχές.
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως μυστική βάση των συμμάχων, και ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του Β΄Παγκοσμίου πολέμου είναι η «Επιχείρηση Αντίπαρος», που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και εκτέλεση πολλών Ελλήνων πατριωτών και Συμμάχων.
Οσο για το ενετικό κάστρο, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στον παλιό οικισμό, κτίστηκε γύρω στον δέκατο τέταρτο αιώνα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών. Σήμερα σώζονται η βάση από τον κεντρικό πύργο, οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου και μικρά τμήματα από τους ορόφους. Το κάστρο στην αρχική του μορφή ήταν ένα συγκρότημα περιμετρικών κτισμάτων με ένα κεντρικό πύργο. Η είσοδος του κάστρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στη Μητρόπολη του Αγ. Νικολάου.
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, 9 χλμ. από τον οικισμό, στο λόφο του Αϊ-Γιάννη. Στην είσοδό του είναι κτισμένο από τον 18ο αιώνα το όμορφο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη.
Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου, που καλύπτει μια έκταση περίπου 5.000 τ.μ. Το βάθος του είναι πάνω από 100 μ., ενώ η αψιδωτή είσοδός του έχει πλάτος 20 μ. και ύψος περίπου 8 μ.
Ενας πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι ίσως ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια.
Ο επισκέπτης, καθώς κατεβαίνει τα 400 και πλέον σκαλοπάτια του σπηλαίου, νιώθει δέος και θαυμασμό για το εντυπωσιακό δημιούργημα που φιλοτέχνησε η Φύση στα σπλάχνα της Αντιπάρου.
Ωραίες περιοχές του νησιού είναι οι οικισμοί του Αγίου Γεωργίου και του Σωρού, με εξαιρετικές παραλίες για μπάνιο που αξίζει να τις επισκεφθείτε.
Για να φτάσετε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου θα σας πάρει περίπου είκοσι λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο ή λίγο παραπάνω με την (αραιών δρομολογίων) τοπική συγκοινωνία. Εκεί θα βρεθείτε σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με υπέροχη θέα προς το ακατοίκητο νησάκι Δεσποτικό και γραφικές ψαροταβέρνες στο φρύδι της θάλασσας. Λίγο πριν θα βρείτε την παραλία του Σωρού.
Πολύ εύκολα μπορείτε να ανακαλύψετε και τις άλλες όμορφες παραλίες του νησιού, στα Καλούδια, στον Αγιο Σπυρίδωνα ή στις Ψαραλυκές, στα Γλυφά, στην Παναγία ή στο Σιφναίικο γιαλό. Σε αρκετές από αυτές, στα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα στο κύμα, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, μαγειρευτά και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ.
Η Αντίπαρος είναι μικρή, οικεία και όμορφη. Εάν είστε οπαδός των ήσυχων τόπων και των χαλαρών ρυθμών, δεν έχετε παρά να περάσετε τις διακοπές σας στην ήρεμη αγκαλιά της.