Αύριο στη ΔΕΘ η κ. Γεννηματά (εδώ στην εκδήλωση για την επέτειο των 45 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ) θα σταθεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την εργασία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ διέβλεπαν, από τη νύχτα των εθνικών εκλογών κιόλας, ότι έως το τέλος του έτους η Φώφη Γεννηματά θα καλείτο να διαχειριστεί έντονες εσωτερικές πιέσεις. Η σύγκρουση και η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ασαφές –κατά κάποιους– προεκλογικό στίγμα αλλά και το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου δημιούργησαν εντός του ενιαίου φορέα κλίμα αμφισβήτησης κατά της ηγεσίας. Αμφισβήτηση η οποία αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα εκφραζόταν, με «ερωτηματικά» το από ποιους και με ποιον τρόπο.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου, στην οποία οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, αποτέλεσε το πρώτο αναγνωριστικό δείγμα, ωστόσο η χρονική συγκυρία αποδείχθηκε μάλλον πρώιμη. Ηταν ένα πρώτο κύμα, το οποίο η ηγεσία κατάφερε προσωρινά να αποκρούσει, όχι όμως και να εξουδετερώσει. Και όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, η ιστορική επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν η αφορμή και το ΠΑΣΟΚ το όχημα για την επανεμφάνισή του, έστω και μέσω διαφορετικών προσώπων.
Στον πυρήνα του νέου κύματος βρέθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός και προσφάτως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με δύο παρεμβάσεις του χαρακτήρισε αποτυχημένο το πολιτικό εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, προτάσσοντας την επιστροφή στις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Στην τελευταία μάλιστα, την Παρασκευή, έθεσε για πρώτη φορά ανοιχτά θέμα ηγεσίας, σημειώνοντας ότι θα τον ενδιέφερε να είναι υποψήφιος, επί της ουσίας ως εκφραστής του ρεύματος υπέρ της επανόδου στο «πράσινο» παρελθόν. Μιας τάσης που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι εντός του ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι –με τις υπάρχουσες συνθήκες– χάνεται η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος προς τον μεσαίο χώρο και η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, συρρικνώνοντας τη δυναμική της παράταξης.
«Ψηλά» τα οικονομικά
Εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται πλέον να περιχαρακώσει τη θέση της. Οι απαντήσεις της προς τον κ. Γερουλάνο (αλλά και τον Νίκο Παπανδρέου, που προέβη σε ανάλογες δηλώσεις) ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές και σε προσωπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα απέκλεισε «επιστροφή στο παρελθόν».
Ταυτόχρονα, βασικό άξονα άμυνας της ηγεσίας φαίνεται πως αποτελεί και η πρόθεση να βάλει στο κάδρο της κριτικής τη συνολική πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, ώστε να προβάλει τις επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ ως βήμα εξέλιξης, συγκριτικά με ένα ΠΑΣΟΚ «ανεπανόρθωτα πληγωμένο», όταν το παρέλαβε η κ. Γεννηματά, το 2015.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θεωρείται τυχαίο το ότι την εβδομάδα που πέρασε σήκωσε ψηλά το ζήτημα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντάς το ως παράγοντα που καθιστά μονόδρομο τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Πέρα από το πρακτικό ζήτημα, η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καρφί προς ηγεσίες και επιτελικά στελέχη του παρελθόντος, που πρωτοστατούν τώρα στην κριτική εναντίον της.
Αλλωστε, υπό το ίδιο σκεπτικό, μια από τις πρώτες κινήσεις της κ. Γεννηματά μετά τις εκλογές ήταν και η σύσταση της ειδικής επιτροπής που εξετάζει την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2009, καταλήγοντας σε πόρισμα το οποίο θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Το συνέδριο
Με τα παραπάνω δεδομένα, και μετά τις παρεμβάσεις του κ. Γερουλάνου, αυξάνονται οι πιθανότητες το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του χρόνου να αποτελέσει πεδίο έμπρακτης αμφισβήτησης της κ. Γεννηματά. Ο πρώην υπουργός κάλεσε, άλλωστε, σε «δημοκρατικές διαδικασίες» για την ανάδειξη της ηγεσίας της βασικής «συνιστώσας» του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος, υπάρχει στο τραπέζι και η σκέψη για αλλαγή στο καταστατικό, ώστε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να χρίζεται αυτόματα και επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, οποιαδήποτε πρόταση για το κομβικό θέμα της διαδικασίας, όπως διαμηνύουν από τη Χαρ. Τρικούπη, θα τεθεί σε διαβούλευση συλλογικά και μετά την κρίσιμη προγραμματική συνδιάσκεψη του ενιαίου φορέα τον Νοέμβριο (πιθανότατα στις 23 και 24 του μήνα). Την ίδια ώρα, το μήνυμα που εκπέμπει η ηγεσία –με αποδέκτη την πλευρά Γερουλάνου– είναι ότι όποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία, θα πρέπει να το πράξει μέσω των οργάνων του ΚΙΝΑΛ και όχι του ΠΑΣΟΚ.
Στη ΔΕΘ
Επειτα από μία εβδομάδα αναταράξεων, είναι σαφές ότι η κ. Γεννηματά προσέρχεται σήμερα στη ΔΕΘ σε κλίμα διαφορετικό απ’ ό,τι θα επιθυμούσε. Ωστόσο, όπως τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη, η σκιά των εσωκομματικών δεν θα επηρεάσει τον προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, όπου ως κύριοι άξονες έχουν τεθεί τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άλλωστε, η πρόεδρος της παράταξης, στην ομιλία της στο Βελλίδειο αύριο, θα σταθεί σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την εργασία, αλλά και στη σφοδρή κριτική προς το δίπολο Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να ρίξει και τους τόνους στο εσωτερικό του κινήματος.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post