xOrisOria News

Το πού κρυβόταν ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ ξεπερνά κάθε φαντασία

Το 2013 το “βαθύ λαρύγγι” της NSA, ο Έντουαρντ Σνόουντεν κοινώς, διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Στις 20 Μαΐου του 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ.

Κείμενα που βασίζονται στο υλικό που παρέδωσε εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, The Guardian και The Washington Post. Περισσότερες αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και των New York Times.

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του, για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στις 23 Ιουνίου του 2013 έφυγε από το Χονγκ Κονγκ και πήγε στη Μόσχα όπου έμεινε αρχικά με προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο εν τέλει παρατάθηκε έως τρία χρόνια. Από το 2015, εξακολουθεί να ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε το πού ακριβώς κρυβόταν ο Σνόουντεν όσο ζούσε στο Χονγκ Κονγκ και έδινε πληροφορίες στα media που εμπιστευόταν.

Όπως μεταδίδει σήμερα η εφημερίδα New York Times, ο πρώην υπάλληλος της NSA είχε αρχικά πάρει ολιγοήμερο πολιτικό άσυλο στο Χονγκ Κονγκ και διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Στην ίδια πόλη υπήρχαν εκείνη την εποχή ακόμη 11.000 αιτούντες ασύλου. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φτάνουν στην πόλη ζουν σε μια τεράστια παραγκούπολη σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Μέσα σε αυτό το μέρος, δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν οι ΗΠΑ ότι θα έβρισκε καταφύγιο ένας τόσο σημαντικός για αυτούς, φυγάς.

Οι New York Times που έχουν επαφή με τον 33χρονο, γράφουν πως ο Σνόουντεν τον περισσότερο καιρό ζούσε μαζί με τέσσερις ακόμη πρόσφυγες στην παραγκούπολη, όταν έφυγε από το ξενοδοχείο, υποψιαζόμενος ότι τον είχαν εντοπίσει. Επικοινωνούσε μόνο με ανθρώπους του δικηγόρου Robert Tibbo που τον βοήθησε να παραμείνει ασφαλής και να βρει τρόπο διαφυγής.

“Ήταν σαφές. Αν ο Σνόουντεν ζούσε με μια οικογένεια προσφύγων εκεί, κανείς δεν θα μπορούσε να ψάξει σε αυτό το μέρος για να τον βρει”, λέει ο Tibbo στους Times.

Η Vanessa Mae Bondalian Rodel από τις Φιλιππίνες που μιλούσε μαζί του μέσα στην παραγκούπολη, τον περιέγραψε σαν έναν πολύ φοβισμένο άνδρα. Η Rodel τον κράτησε σπίτι της για λίγες ημέρες, μετά από σχετικό αίτημα δύο δικηγόρων. “Σκέφτηκα, έχω σπίτι μου τον νούμερο ένα καταζητούμενο του πλανήτη”.

Οι πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα που τον φιλοξένησαν στη συνέχεια, δήλωσαν πως δεν αισθάνθηκαν κίνδυνο προσφέροντας του στέγη. Ανέφεραν πως εκείνος ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μέλη της οικογένειας των προσφύγων που του πρόσφεραν στέγη τις περισσότερες ημέρες κατά τις οποίες ήταν στον καταυλισμό, δήλωσαν στους Times πως ο πράκτορας της NSA τους άφησε χρήματα κάτω από ένα μαξιλάρι για να τους ευχαριστήσει, χωρίς να τους το πει. Στη συνέχεια έφυγε και δεν τον ξαναείδαν ποτέ. Η οικογένεια θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Σνόουντεν διέμεινε σε ακόμη δύο σπίτια προσφύγων και μεταναστών μέσα στην παραγκούπολη πριν αποχωρήσει για τη Ρωσία. Η πρόθεση του ήταν να πάει στη Λατινική Αμερική, ωστόσο οι δικηγόροι του τον συμβούλευσαν πως η Μόσχα θα τον δεχόταν πιο εύκολα λόγω της κόντρας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερα για το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα θα δούμε στο θρίλερ του Oliver Stone που θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες.

Use Facebook to Comment on this Post