ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι η Αγκυρα επιδιώκει να δοκιμάσει εν μέσω θέρους την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της Αθήνας και της Λευκωσίας, σε μια περίοδο κατά την οποία συγκλίνουν αρκετοί παράγοντες για την καλύτερη προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην περιοχή από τον 28ο (νότια Ρόδου) έως και τον 32ο μεσημβρινό (δυτικά Ρόδου).
Ο πλους του γεωτρύπανου «Φατίχ» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η σχεδιαζόμενη αποστολή του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική τον ερχόμενο Αύγουστο και η διαρκής παρουσία των Τούρκων στα νότια της Κύπρου μαρτυρούν τη γενικότερη κινητοποίηση αλλά και τον σκοπό της Αγκυρας, που δεν είναι άλλος από την αποτύπωση των μαξιμαλιστικών θέσεών της. Η επιλογή της περιοχής την οποία δεσμεύει για το «Φατίχ» η Αγκυρα είναι εξαιρετικά καλά σχεδιασμένη. Δεδομένου ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταθέσει συντεταγμένες κήρυξης μεταξύ τους αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), βρίσκεται σε ένα σημείο που δημιουργεί και νομικές δυσκολίες για την Αθήνα.
Παρά το γεγονός ότι παρανόμως η Αγκυρα δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή, οι Τούρκοι αναμένεται ότι θα επικαλεστούν την επήρεια που έχει (κατά την άποψή τους), στην περιοχή δυτικά της Κύπρου, η ζώνη των Κατεχομένων. Απώτατος στόχος των Τούρκων είναι η ξεκάθαρη και de facto παραγωγή αποτελεσμάτων. Η εντατική κινητοποίηση σε μια προεκλογική περίοδο για την Ελλάδα αποτυπώνει τις πάγιες τουρκικές αντιλήψεις για τα «παράθυρα ευκαιρίας» που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προκαλούμενη ένταση από την Τουρκία αυξάνεται κατακόρυφα σε κάθε εκλογικό έτος, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015, έτος έξαρσης του προσφυγικού. Η πίεση που ασκείται μέσω της αύξησης της ναυτικής παρουσίας της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ουσιαστικά αποσκοπεί στην ακύρωση των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας περί εφαπτόμενων ορίων υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.
Η εικόνα των τουρκικών διεκδικήσεων στον χάρτη έχει, λίγο-πολύ, ήδη διατυπωθεί μέσω του ιδεολογήματος περί «Γαλάζιας πατρίδας», το οποίο έχει συνοδευθεί και από τις σχετικές καταθέσεις εγγράφων στον ΟΗΕ. Το ανατολικό σκέλος αυτών των διεκδικήσεων σαφέστατα περιλαμβάνει τη δυτική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ και εκτεταμένα τμήματα της νότιας. Το δυτικό σκέλος των τουρκικών διεκδικήσεων περιλαμβάνει μια τεράστια θαλάσσια έκταση (που δεν εμπεριέχει μόνον τις στήλες ύδατος, αλλά και τον βυθό, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα) που απλώνεται νότια της Ρόδου και, βεβαίως, του Καστελλόριζου.
Πηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post