xOrisOria News

Το τίμημα της συμφωνίας: “Τσουνάμι” μέτρων και “φοροκαταιγίδα” για την ήδη εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία

5Ένα βαρύ φορολογικό πακέτο και μέτρα τα οποία δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία που βιώνει την εξαθλίωση και τη φτώχεια από τα μνημόνια των τελευταίων πέντε χρόνων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να αποφύγει την οριστική ρήξη και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η μόνη χαραμάδα ελπίδας που έχει απομείνει είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Αν και γι’ αυτό δεν υπάρξει σαφής δέσμευση και χρονοδιάγραμμα, τότε «ανοίγουν» άλλα θέματα, καθ’ ότι ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 62% αποφάσισε «όχι» στα μέτρα των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως θέτει ευθέως θέμα βιωσιμότητας χρέους στην επιστολή που έστειλε στον ESM για τη χορήγηση δανείου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Θετική εξέλιξη είναι, όπως έχει επισημανθεί, πως και ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε από τον ESM, την ΕΚΤ και την Κομισίον σε συνεννόηση με το ΔΝΤ να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ είναι ένα θέμα που έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς χωρίς λύση σε αυτό το ζήτημα ένα νέο πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση και να επιδεινωθεί δραματικά το ποσοστό της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα.

Για να ληφθεί πάντως το «πακέτο» των 70 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα πρέπει να ξεκινήσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα να εφαρμόζονται μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε μία ίδια καταστραμμένη οικονομία και κοινωνία. Άραγε, αυτό ήθελε ο ελληνικός λαός όταν ψήφιζε «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής;

«Εντός του πλαισίου του προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος.

Ποια είναι αυτά; Διαβάστε και πάρτε μία γεύση από το τι μας περιμένει:

1. Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και οι υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2. Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα αυξηθούν κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής: 2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, 8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

3. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

4. Θα καταργηθούν σταδιακά οι περισσότεροι φόροι υπερ τρίτων, θα καταργηθεί η επιστροφή ΕΦΚ από το πετρέλαιο για τους αγρότες και θα υπάρξει πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

5. Όσον αφορά στις συντάξεις, θα υπάρξουν αναδρομικές περικοπές στις επικουρικές ύψους από 8% ως 15% με πιθανή μείωση των κύριων συντάξεων όσων λαμβάνουν ποσά άνω των 1.500 ευρώ, θα υπάρξει μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα αυξηθεί το «πέναλτι» για όσους λαμβάνουν σύνταξη πρόωρα και θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά 2 ως 12 χρόνια.

6. Αναμένονται παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ, άγνωστο ποιες, αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παραμονή του ΕΝΦΙΑ (ίσως με μικρές αλλαγές) ως το τέλος του νέου μνημονίου.

7. Επίσης, θα αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας, θα καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, θα αυξηθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και πιθανόν θα αυξηθεί η προκαταβολή του φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το τελευταίο, πάντως, μέτρο οι δανειστές το θεωρούν υφεσιακό (λες και τα άλλα είναι αναπτυξιακά) και παίζεται αν θα εφαρμοστεί.

Κατά τα άλλα θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που παραμένουμε εντός του ευρώ…

Use Facebook to Comment on this Post