Πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στην αμερικανική αγορά τα «Whisky stones», πέτρες ειδικά επεξεργασμένες τις οποίες βάζετε στην κατάψυξη και τις παγώνετε αντί για παγάκια. Οι συγκεκριμένες πέτρες λαξεύονται στο πιο παλιό εργαστήρι σαπουνοχώματος στο Vermont των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι σαπουνόλιθος απ μη πορώδες υλικό και είναι άοσμες και άγευστες. Δεν αλλοιώνουν τη γεύση του ποτού και διατηρούν τη θερμοκρασία τους περισσότερο απ’ ότι ο πάγος. Τα πέτρινα αυτά παγάκια είναι χειροποίητα και όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι καθόλου οικονομικά. Πωλούνται ανά εννιά κομμάτια μέσα σε πουγκί απ μουσελίνα, με το οποίο μπαίνουν στην κατάψυξη.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα είδη από τεχνητά παγάκια όπως από χάλυβα και από φυσικά βοτσαλάκια. Δεν εγγυάται κανείς ότι τα συγκεκριμένα υλικά δεν αλλοιώνουν τη γεύση. Σε μπαρ που σερβίρουν σπάνια και ακριβά ουίσκι είναι πιθανό να βρείτε τα whisky stones, αλλά μη δοκιμάσετε να τα πάρετε μετά που θα τελειώσει το ποτό σας. Αυτά μένουν στο κατάστημα όπου πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Κοστίζουν από πέντε ευρώ το ένα και πάνω.
Πρόκειται για μια πανέξυπνη ευρεσιτεχνία που έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα με τα αποστάγματα ουίσκι που προβλημάτιζε τόσο τους πότες όσο και τους ιδιοκτήτες των καλών μπαρ.