ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ
Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ δηλώνουν ανοικτοί σε μείωση των επιτοκίων αν επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο και το ισχυρό ευρώ αποβεί εις βάρος της Ευρωζώνης που ήδη πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο. Αυτό εκτιμούν δύο πηγές της τράπεζας.
Μετά την τελευταία συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ τόνισε πως τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν «στα υφιστάμενα επίπεδα» μέχρι τα μέσα του 2020. Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι προσέθεσε, όμως, πως η τράπεζα έχει αρχίσει να εξετάζει μείωση των επιτοκίων ή ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στόχος θα είναι η τόνωση του πληθωρισμού. Το φαινομενικά σύνθετο μήνυμα δεν έπεισε ορισμένους επενδυτές που το ερμήνευσαν ως υπερβολικά συγκρατημένη δέσμευση της τράπεζας να προσφέρει νέα τόνωση στην οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν μια άνοδος του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι μηνών και συγκεκριμένα στο 1,1347 δολάριο.
Οι δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι στα άμεσα σχέδια της ΕΚΤ αν η οικονομία της Ευρωζώνης περιέλθει ξανά σε στασιμότητα μετά την ανάπτυξη 0,4% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο. «Αν επιβραδυνθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός, τότε είναι σίγουρη μια μείωση των επιτοκίων», τόνισε η μία από τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επειδή οι συζητήσεις στους κόλπους της ΕΚΤ είναι εμπιστευτικές. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη 40 μονάδες βάσης κάτω από το μηδέν. Αυτό σημαίνει πως όσες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν την ανώτερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως η Γερμανία, μπορούν να δανείζονται με αρνητικά επιτόκια εδώ και μια δεκαετία. Η άλλη πηγή της τράπεζας τόνισε πως στις συνθήκες αυτές μια μείωση των επιτοκίων θα στόχευε περισσότερο στο να κάμψει την ισχύ του ευρώ και όχι τόσο να μειώσει το ήδη εξαιρετικά χαμηλό κόστος του δανεισμού. Η ΕΚΤ δεν θέτει επισήμως στόχο για την ισοτιμία του ευρώ, αλλά ο κ. Ντράγκι ανέφερε την ανατίμηση του ευρώ. Η ίδια πηγή τόνισε πως η τράπεζα μπορεί να ανεχθεί να ανέλθει το ευρώ στο 1,15 δολάριο, αλλά αν φτάσει στο 1,20 δολάριο θα αρχίσει να προβληματίζεται. Το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 2% έναντι του δολαρίου μέσα σε μια μόνο εβδομάδα, όταν η Federal Reserve δήλωσε πρόθυμη να μειώσει τα δικά της επιτόκια αν χρειαστεί. Η στάση της ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως ένδειξη ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ υποκύπτει στις πιέσεις του Λευκού Οίκου που θέλει αφενός να αποδυναμωθεί το δολάριο και αφετέρου να ενισχυθεί η επιρροή της κυβέρνησης στις εμπορικές συνομιλίες.
Εξάλλου, και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, επέρριψε την άνοδο που σημείωσε το ευρώ μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην «αλληλεπίδραση με τα αμερικανικά επιτόκια». Οι πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters επισήμαναν, πάντως, πως οι δηλώσεις Ντράγκι δεν έγιναν εξίσου αντιληπτές σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post