Ολόκληρη η βεντάλια των εσωτερικών αντιθέσεων και ιδεολογικών ζυμώσεων έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν και το αναμενόμενο μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου. Στη, διατυπωμένη δημοσίως, πεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα πως το κόμμα πρέπει να γίνει «ανοικτό και μαζικό» δεν διαφωνεί κανείς επί της αρχής. Υπάρχουν όμως διαφορετικές οπτικές στον τρόπο και στην ταυτότητα με την οποία θα γίνει κάτι τέτοιο. Το βασικότερο που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, και μάλλον θα αργήσει να γίνει, είναι το ερώτημα τι είδους κόμμα θα είναι ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ». Αριστερό, κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό; Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις. Η μία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα αριστερό, αλλά να απευθύνεται σε ολόκληρο το φάσμα της προοδευτικής παράταξης. Η συγκεκριμένη απάντηση περιέχει μια αντίφαση, με τους επικριτές της να λένε πως σε αυτή την περίπτωση είναι σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει τις ψήφους των κεντρώων και κεντροαριστερών, αλλά να θέλει να μείνει «αριστερός».
Η άλλη άποψη, που έχει υποστηρικτές κυρίως από τους «53+», είναι πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κόμματος. Ενδεικτικά ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, που θεωρείται εκ των «γκουρού» της ομάδας των «53+», δήλωσε (News 24/7) πως θεωρεί «επιπόλαιους όσους προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα ακόμα κόμμα της Kεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας», ενώ τάχθηκε και κατά του ενιαίου κόμματος. Τέλος, η τρίτη –πιο προωθημένη και αυτή τη στιγμή μειοψηφούσα– άποψη λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ήδη κεντροαριστερό κόμμα, καθώς το ψηφίζουν πολίτες που ανήκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και αν δεν επικυρώσει «καθαρά» αυτή τη μετεξέλιξη, είναι σαν να απορρίπτει την κομματική του βάση. Είναι γεγονός πάντως πως το μεγαλύτερο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα και τώρα, μετά το 31,6%, επιφυλακτικό στα περί «Kεντροαριστεράς», επιμένοντας στο «αριστερά» και δημιουργώντας ερωτήματα για το τι μορφή θα πάρει τελικά η περίφημη «μετεξέλιξη» του κόμματος. Ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος το Σάββατο, επέμεινε να έχει το τιμόνι προς τα αριστερά. Συγκεκριμένα, σε μια αποστροφή, όταν ζήτησε οι σημαίες του κόμματος να μην είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες, διευκρίνισε πως αυτό το πράσινο δεν είναι το χρώμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το χρώμα της οικολογίας «που είναι το αύριο της Αριστεράς». Χθες επανήλθε στο ίδιο μοτίβο. Μιλώντας σε συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως υπάρχει «συναντίληψη για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά».
Ενδιαφέρον έχει πως η απόφαση που πάρθηκε χθες «δείχνει» προς ενιαίο κόμμα, καθώς στο non paper της Κουμουνδούρου σημειώνεται πως το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως «Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας προκειμένου, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης» ενόψει συνεδρίου.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr