Είναι η δεύτερη φορά, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που το ρολόι αυτό –δημιούργημα επιστημόνων του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of the Atomic Scientists– κάνει «άλμα» προς τα εμπρός.
Πλέον οι δείκτες του δείχνουν δύο λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα», για πρώτη φορά από το 1953.
Οι λόγοι πολλοί και περίπλοκοι: Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος λόγω της Βόρειας Κορέας, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλοι παράγοντες.
«Οι υπερβολές στις δηλώσεις και οι προκλητικές ενέργειες και των δύο πλευρών αύξησαν την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, κατά λάθος ή από κακό υπολογισμό» αναφέρει η ομάδα που εδρεύει στο Σικάγο, αναφερόμενη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ σε αυτό.
Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε τους επιστήμονες να μετακινήσουν τους δείκτες προς τα εμπρός είναι οι ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Μια βασική ανησυχία είναι αυτό που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «θάνατο της διπλωματίας»:
«Η διεθνής διπλωματία», υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Atomic Bulletin «έχει περιοριστεί σε ανταλλαγή ύβρεων, προσδίδοντας μια σουρεαλιστική αίσθηση εξωπραγματικού που καθιστά ακόμη πιο απειλητική την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας».
Για να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι, οι επιστήμονες συνιστούν να αποφύγει ο Τραμπ την προκλητική ρητορική σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, να ανοίξουν οι δύο χώρες διαύλους επικοινωνίας και η διεθνής κοινότητα να επιδιώξει τον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
Το ίδρυμα ιδρύθηκε από επιστήμονες που βοήθησαν να αναπτυχθούν τα πρώτα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας αποφασίζει για το πού βρίσκονται οι δείκτες του ρολογιού, αφού συμβουλευτεί το Συμβούλιο των Χορηγών, στο οποίο μετέχουν 15 Νομπελίστες. Όταν δημιουργήθηκε το ρολόι, το 1947, έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και το 2016, επί Ομπάμα έδειχνε τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Επιδεινώνεται συνεχώς το κλίμα ασφάλειας – Ρωσία: «θα απαντήσουμε στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ»
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήλωσε ότι ή έχουν προγραμματισθεί να υπάρξουν “κάποιες απαντήσεις”, οι οποίες θα απαλλάξουν την Ρωσία “από αυτή την πανούκλα”, δήλωσε σε συνέντευξη του στην ισοδελίδα Gazeta.ru.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ, ο οποίος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ως «άνευ προηγουμένου πιέσεις», εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ρωσία τις αντιμετωπίζει χάρη στον ισχυρό πρόεδρο που έχει.
Η Ρωσία τα κατάφερε με τις συνέπειες αυτών των άνευ προηγούμενου πιέσεων, οι οποίες ασκήθηκαν πάνω της, χάρη στο ισχυρό της πρόεδρο» δήλωσε ο Νεβέροφ προθέτοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό και σταδιακά, και το βλέπουμε αυτό στον προϋπολογισμό του 2018 και πάλι θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη «και δεν μας φοβίζουν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «ολέθρια πρωτοβουλία» η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα αυτή δόση των κυρώσεων δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους.